Kostrena 28. veljača 2017.

Kostrena ima najeveći indeks razvijenosti

Kostrena ima najeveći indeks razvijenosti
Općina Kostrena, po rezultatima koje je objavila FINA, ima indeks razvijenosti od 153,55%, što je najveći indeks razvijenosti u Republici Hrvatskoj. 

Financijska agencija je objavila rezultate o poslovanju poduzetnika koji imaju sjedište u gradovima i općinama s najvišim indeksom razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Od 556 gradova i općina, njih 26 svrstano je u najvišu skupinu s indeksom razvijenosti većim od 125%. U najboljoj skupini po indeksu razvijenosti, uz 10 gradova, nalazi se i 16 općina. Najveći indeks razvijenosti od 153,55% ima Općina Kostrena, dok Grad Zagreb u kojem sjedište ima preko 35 000 poduzetnika ima indeks razvijenosti 139,8%. Od pozitivnog trenda kretanja stanovništva do obrazovanosti stanovništva, zatim stope nezaposlenosti od 11,7% te iznosa dohotka po glavi stanovnika od 35.472 kune i proračunskim prihodima od čak 55,3 milijuna kuna, Kostrena ozbiljno nadilazi nacionalni prosjek.

Bez obzira na pokazatelje, Općina Kostrena se aktivno bavi poticanjem poduzetništva i stvaranjem pozitivnog okruženja za ulagače, svjesna da je održivi gospodarski razvoj glavni preduvjet dugoročnog razvoja općine, otvaranja novih radnih mjesta, realizacije planiranih projekata i unapređenja kvalitete života mještana.

S obzirom na to da su na području Kostrene smješteni INA- Rafinerija nafte Rijeka i Brodogradilište Viktor Lenac, najznačajnije gospodarske grane su industrija prerade nafte, naftnih derivata i remontno brodogradilište. Iako su ta dva gospodarska subjekta i najzaslužniji za ovakve financijske rezultate, Kostrena je zahvaljujući poticajnoj poduzetničkoj klimi sjedište sve većem broju poslovnih subjekata iz ostalih grana među kojima je najdominantnija uslužna djelatnost. Na području Općine registrirana su 323 poslovna subjekta, a njihov broj je u neprestanom porastu.