Kostrena 3. kolovoz 2020.

Kostrena pamti “Oluju” i sve svoje heroje

Kostrena pamti “Oluju” i sve svoje heroje
25. godišnjica vojno- redarstvene akcije “Oluja” u Kostreni je obilježena sportskim natjecanjima te otkrivanjem improviziranog murala ispred Sportske dvorane, uz veliku bakljadu i vatromet.

Nakon što su je vjetar s trga ispred Sportske dvorane Kostrena otpuhao crveni, bijeli i plavi dim na zidu je osvanuo veliki improvizirani mural. Ispod natpisa- “Heroji se nikad ne zaboravljaju” ispisana su imena svih umrlih kostrenskih branitelja, a u sredini portreti dvojice poginulih- Ivice Opačka Paje i Milana Balena. 


Zapaljeno je potom 25 baklji, po jedna za svaku godinu koja je prošla vojno- redarstvene akcije “Oluja”, a nebo nad Kostrenom obasjao je vatromet. Uoči svečanog otkrivanja murala članovima obitelji umrlih kostrenskih branitelja uručene su spomen ploče.


"Oluja" je obilježena i sportskim natjecanjima u nogometu, tenisu te briškuli i trešeti, u kojima su sudjelovale brojne udruge s područja naše županije te gosti iz Petrinje, a na samom su kraju najuspješnijima uručena priznanja. 


Malonogometni turnir osvojili su Opatijci, drugo mjesto pripalo je Kostrenjanima, a treće Crikveničanima. Teniski turnir osvojio je Zoran Antić, ispred Damira Grgića i Egona Bobanovića. U kartama su najuspješniji bili Vlado Arbanas i Josip Pleteš, ispred Mladena Kruljca i Davida Norca, dok je treće mjesto pripalo Franji Božinović i Jerku Juriću.


Program obilježavanja 25. godišnjice vojno- redarstvene akcije Oluja organizira Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata- Ogranak Kostrena, pod pokroviteljstvom Općine Kostrena.


“Općina prati aktivnosti UDVDR-a Kostrena. Smatramo da je to vrlo značajno jer hrvatski branitelji su dali veliki obol tome da danas imamo slobodnu državu, da možemo živjeti u miru i razvijati se. Treba se uvijek sjetiti onih koji su dali svoje živote za našu domovinu”, poručio je kostrenski načelnik Dražen Vranić.


“Na području Kostrene imamo oko 230 branitelja, a njih sedamdesetak su aktivni članovi naše udruge, koja organizira razna događanja i sudjeluje u različitim aktivnostima”, naglasio je Zoran Vukušić, dopredsjednik UDVDR- a Kostrena. 

“Drago mi je da sam član ove udruge. Velika smo klapa i ove dečke ne bi mijenjao za ništa”, rekao je naš poznati nogometaš, a danas trener Damir Milinović i sam član kostrenskog ogranka UDVDR- a.


Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u srijedu 5. kolovoza, u 9 sati, u crkvi sv. Lucije, počinje sveta misa, nakon koje je na rasporedu mimohod i polaganje vijenaca.