Kostrena 27. listopad 2017.

Kostrena prva hrvatska “BFC SEE” općina

Kostrena prva hrvatska “BFC SEE” općina
Općina Kostrena prva je hrvatska općina koja je dobila prestižni Certifikat gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE). Certifikat je, na Ekonomskom fakultetu, danas uručen općinskom načelniku Draženu Vraniću.

“Business friendly certification south east Europe” dodjeljuje se gradovima i općinama koje uspješno provedu postupak certifikacije i tako steknu status grada ili općine s povoljnim poslovnim okruženjem.

Certifikacija gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE) jedinstveni je regionalni program poboljšanja kvalitete usluga i informacija koje gradovi i općine u regiji jugoistočne Europe pružaju gospodarstvenicima. Program certifikacije, gradovima i općinama koji se uključe u program, dodjeljuje regionalni rang konkurentnosti prema ocjeni razine kvalitete usluga koje pružaju investitorima i gospodarstvenicima te daje jasne smjernice o načinu stvaranja dobre poslovne klime i uvođenja međunarodno priznatih standarda efikasne i transparentne lokalne administracije.
 
Certifikatom lakše do investicija

Program se trenutno provodi u pet zemlja Jugoistočne Europe: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori. Certifikat u Hrvatskoj dodjeljuje Centar za lokalni ekonomski razvoj (CLER) Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koji je nadležan za provođenje programa.

“Investitori sve više shvaćaju da trebaju doći u one sredine u kojima se projekti brzo realiziraju, koje imaju jasne smjernice i jasno vođenje. Nažalost puno je loših primjera gdje investitori lutaju i gube vrijeme. Znamo da gradovi koji su dobili certifikat ostvaruju puno veće investicije”, naglasio je Saša Drezgić, predsjednik Regionalnog vijeća BFC SEE Programa.
 
Kostrena prva općina koja je pristupila certifikaciji

Do sada je u Hrvatskoj, tijekom četiri ciklusa, programu certifikacije pristupilo trinaest gradova i dvije općine. Njih pet uspjelo je dostići standarde povoljnog poslovnog okruženja u jugoistočnoj Europi i steći međunarodno priznati certifikat, među kojima je i općina Kostrena.

Kostrena je prva općina koja je pristupila procesu certifikacije. Uz angažman i trud svih službenika općinske uprave proces je završen s pozitivnim ishodom čime je općina Kostrena postala prva hrvatska općina s BFC Certifikatom. Tijekom procesa usvojene su sve preporuke od strane Evaluacijske i Verifikacijska komisije čime je pokazana namjera općinske uprave u poboljšanju kvalitete usluga koje lokalna samouprava pruža gospodarstvenicima na svom području.

Na svečanoj dodjeli, što je danas održana u Velikoj vijećnici Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Općina Kostrena tako je postala prva hrvatska općina koja je dobila prestižni Certifikat gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE). Certifikat je u ime Općine Kostrena preuzeo općinski načelnik Dražen Vranić.

Kostrena zanimljiva investitorima

“Certifikat jako puno znači općini Kostrena. Smatramo da je to vrlo važno za našu općinu, koja pokazuje da je sredina koja je poticajna za razvoj i interesantna za potencijalne ulagače. Certifikat znači da općina ima učinkovitu i transparentnu administraciju, koja je servis poduzetnicima i budućim ulagačima”, tom je prilikom istaknuo općinski načelnik Dražen Vranić, naglasivši kako u Kostreni, uz tri velika, postoji i niz manjih poslovnih subjekata te izrazivši nadu kako će poslovna zona u Šoićima zaživjeti te da će se dalje razvijati zona u Ivanji, kao i da će novi poduzetnici doći u Kostrenu.

Osim Kostreni Certifikat je danas dodijeljen i gradu Ivancu koji je tako još jednom potvrdio status grada s povoljnim poslovnim okruženjem. Svečanoj dodjeli prisustvovala je i državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Spomenka Đurić.