Kostrena 28. travanj 2015.

Kostrena sve sigurnija

Kostrena sve sigurnija
Sve je manje kaznenih dijela na području Općine Kostrena. Mještani se najčešće suočavaju s teškim krađama i imovinskim kriminalitetom.
 
U Kostreni je u 2014. zabilježeno 40 kaznenih djela, što je značajan pad u odnosu na prošlu godinu (55). Najviše je teških krađa te imovinskog kriminaliteta. Što se tiče prekršaja prošle je godine zabilježeno 8 prekršajnih prijava kršenja javnog reda i mira, 9 slučajeva zlouporabe droge te 30 prekršaja iz ostalih zakona, čulo se na tribini Sigurnost u zajednici, Policija- partner mještanima.
 
Tribinu su vodili načelnik 3. policijske postaje Rijeka Alen Perušić te Dario Tonković iz Odjela za prevenciju PU primorsko- goranske. Okupljenima su objasnili kako se postaviti u konkretnim situacijama eventualnog pokušaja krađa, što je ujedno jedan od najčešćih prekršaja.
 
Dobar susjed siguran stan
 
Načelnik Perušić savjetovao je kako se svaki mještanin ili građanin treba naučiti zaštiti te naveo nekoliko jednostavnih načina, a to su kupnja protuprovalnih sredstava, sukladno financijskim mogućnostima pojedinca, videonadzor, zaključavanje vrata, ne ostavljanje vrijednih predmeta u automobilima, ali i dobrosusjedski odnosi te dodao „Dobar susjed, siguran stan“. 
 
Dario Tonković održao je kratku i sažetu prezentaciju o najčešćim načinima pokušaja krađe i drugih prekršaja te o čemu mještani, a naročito oni stariji koji su najčešće žrtve krađa, trebaju voditi računa.  
 
Tribinu je posjetio i zamjenik načelnice Davor Willheim, koji je zadovoljno prokomentirao stanje sigurnosti u Općini Kostrena.
 
„Generalno, stanje je zadovoljavajuće, većih kriminalnih djela nije bilo u zadnje vrijeme, manjih prekršaja uvijek bude i na to se ne može puno utjecati. Nekakvih razbojstva i obiteljskih nasilja, što se znalo čuti prije, nije bilo, tako da možemo reći da smo zadovoljni sa sigurnosnom situacijom. U zadnje vrijeme je i pojačan policijski nadzor u Kostreni, što nas iznimno veseli.“
 
Vrijedna informacija za sve mještane Općine Kostrena jest da imaju kontakt policajca, koji je zadužen za sigurnost i bolju kvalitetu života, a to je Josip Tutić. 
 
Tribina o sigurnosti u zajednici te edukacijski program o prevenciji, sigurnosti i samozaštiti te pružanje savjeta o sprečavanju kaznenih djela na štetu mještana, održana je u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija. Nažalost, unatoč oglašavanju, uz slab odaziv mještana.
 
Svi oni koji su propustili tribinu, informirati se mogu u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta, koji se nalazi na adresi Dolac 7b, Rijeka te putem telefona 051/209-369.