Kostrena 5. srpanj 2019.

Kostreni petica za transparentnost

Kostreni petica za transparentnost

Kostrena je i ove godine ocijenjena petom, najvišom razinom transparentnosti. Rezultati su to istraživanja koje je proveo Institut za javne financije.

Institut za javne financije je u Zagrebu predstavio rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Objavljivanjem rezultata istraživanja želi se ukazati na važnost proračunske otvorenosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče transparentnost i odgovornost lokalnih vlasti.

Kostrena je i ove godine ocijenjena petom, najvišom razinom transparentnosti s time da su u odnosu na proteklo razdoblje dodatno pozitivno ocijenjene nove mrežne stranice Općine Kostrena koje omogućavaju jednostavnije pretraživanje i dostupnost podatcima.

Prosječna proračunska transparentnost mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina iz godine u godinu se popravlja te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i prvi je korak prema pozivanju na odgovornost za prikupljanje i trošenje javnog novca.