Kostrena 20. listopad 2019.

Kostreni vrijedna međunarodna nagrada “Globallocal”

Kostreni vrijedna međunarodna nagrada “Globallocal”
Općini Kostrena u Skopju je dodijeljena međunarodna nagrada “Globallocal”, za ulaganje u razvoj poduzetništva i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, čime doprinosi i razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Osim što je prva hrvatska općina s certifikatom povoljnog poslovnog okruženja (BFC SEE), Općini Kostrena dodijeljena je i vrijedna međunarodna nagrada “Globallocal”, za ulaganje u razvoj poduzetništva i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, čime doprinosi i razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Dodjela nagrada održana je 17. i 18. listopada u Skopju, u sklopu Svjetskog kongresa poduzetnika pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverne Makedonije.

Nagrada uspješnim lokalnim zajednicama

Prema odluci međunarodne komisije, nagrada “Globallocal” dodjeljuje se uspješnim lokalnim zajednicama za kreiranje povoljnog poslovnog okruženja u srednjoj i jugoistočnoj Europi, koje su kreativnim rješenjima i mjerama odgovorile novim izazovima poduzetništva značajno unaprijedile okruženje za održivi razvoj poduzetništva.


Uz Business Friendly certifikat, u evaluacijskom postupku su visoko ocijenjene aktivnosti Kostrene na razvoju komunikacije s lokalnom poslovnom zajednicom, uključivanje poduzetnika u procese donošenja odluka i predlaganje učinkovitih mjera kroz formiranje gospodarskih savjeta i drugih tijela koja sudjeluju u radu općinske uprave, izdavanje Vodiča za poduzetnike i ulagače, dostupnost podataka i učinkovita administracija. Komisiju za dodjelu nagrada čini 18 istaknutih stručnjaka za područja ekonomije, poduzetništva, marketinga, financija, lokalnog i regionalnog razvoja kao i drugih relevantnih područja iz 9 zemalja, među kojima su hrvatski predstavnici Slavica Singer i Velimir Srića.

Snažno gospodarstvo za stabilni razvoj Kostrene

Ispred Općine Kostrena nagradu je u društvu više stručne suradnice za gospodarstvo, razvoj i pripremu projekata u Općini Kostrena Martine Zekić, preuzela zamjenica općinskog načelnika Đurđica Matešić- Bilobrk.  


“Drago mi je što su naša nastojanja prepoznata od strane struke i vrednovana ovako prestižnom nagradom. Razvoj poduzetništva naše je dugoročno opredjeljenje jer smo prepoznali da je unatoč  iznadprosječnom indeksu razvijenosti, snažno gospodarstvo jedini jamac stabilnog razvoja Kostrene i unaprjeđenja kvalitete života mještana. S tim ciljem pokrenuli smo brojne aktivnosti, usmjerene na stvaranje pozitivnog i poticajnog poslovnog okruženja. Općina Kostrena je prva hrvatska općina s međunarodno priznatim Certifikatom gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem, kojim našim poduzetnicima i ulagačima jamčimo da će u Općini Kostrena naići na pouzdanog partnera i učinkovitu i transparentnu lokalnu administraciju, a upravo to je bilo vrednovano i u evaluacijskom postupku dodjele nagrada”, poručila je Matešić- Bilobrk.

Poticaj za brži i održivi razvoj poduzetnika

Dugoročna misija projekta “Globallocal” je organizirano i kontinuirano nagrađivanje uspješnih lokalnih zajednica i institucija kako bi bile poticaj drugima da unaprijede svoj rad u korist ubrzanijeg i održivog razvoja poduzetništva.

Uz Općinu Kostrena, hrvatski dobitnici ove nagrade su i općine Brtonigla, Medulin, Karlobag, Konšćina, Kneževi Vinogradi i Erdut te gradovi Crikvenica, Pazin, Ozalj, Oroslavlje, Pregrada, Donji Miholjac, Valpovo i Osijek.