Kostrena 19. prosinac 2020.

Kostrenjani platnenim torbama protiv plastičnih vrećica

 Kostrenjani platnenim torbama protiv plastičnih vrećica
Podjelom platnenih torbi mještanima Savjet mladih Općine Kostrene obilježio Dan borbe protiv upotrebe jednokratnih plastičnih vrećica

Članovi Savjeta mladih Općine Kostrena dijelili su mještanima besplatne platnene torbe za kupovinu ispred trgovačkog centra Plodine u Kostreni. Ovom akcijom uoči blagdana, kada je kupovina najintenzivnija, željeli su obilježiti Dan protiv upotrebe jednokratnih plastičnih vrećica i potaknuti mještane da zamjenom jednokratnih plastičnih vrećica za ekološke platnene, mogu značajno smanjiti količine nepotrebnog otpada i pomoći u zaštiti okoliša. Jedna od poruka bila je usmjerena i na mogućnost besplatnog odlaganja otpada na novom Reciklažnom dvorištu na Urinju, umjesto da se otpad odlože na ulicu ili u prirodu.


Podjela platnenih torbi kojima bi se smanjila upotreba plastičnih vrećica jedna je od brojnih aktivnosti kojom će Savjet mladih Općine Kostrena zaključiti ovu kalendarsku godinu, no planova i novih projekata i u nadolazećoj godini ne nedostaje. 


“Savjet mladih Općine Kostrena želi biti aktivan član lokalne zajednice i sudionik u svim procesima, pa tako i o pitanjima veznim uz otpad te svojim aktivnostima pridonijeti smanjenju količina otpada i edukaciji mještana o pravilnom odlaganju. Samo zajedničkim djelovanjem i promjenom navika možemo ostvariti rezultat”, rekao je predsjednik Savjeta mladih Općine Kostrene Tomislav Štimac.


Općina Kostrena podupire sve aktivnosti Savjeta mladih tako je i ovoga puta osigurala platnene torbe koje su dio promotivnih materijala kampanje Reciklažnog dvorišta Urinj pod nazivom “Otpad odvoji- poklon osvoji!”, koja će se odvijati na području Kostrene od siječnja do ožujka 2021. godine. Odlaganje otpada na reciklažnom dvorištu za mještane Kostrene je potpuno besplatno, stoga ih se želi potaknuti na korištenje takve mogućnosti čime će se utjecati na čišći i zdraviji okoliš, pravilno odlaganje kao i na smanjenje volumena kućnog otpada. Pravilnim odlaganjem i razvrstavanjem otpada, smanjuju se količine koje će trajno završiti na odlagalištu i otpad može biti ponovno iskorišten kao vrijedna sirovina.