Kostrena 11. lipanj 2016.

Kostrenjani pobjedom proslavili ulazak u 1. ligu

Kostrenjani pobjedom proslavili ulazak u 1. ligu
Vaterpolisti kostrenskog Jadrana prvaci su 1. B lige. Povijesni naslov i ulazak u 1. ligu proslavljeni su visokom pobjedom protiv Zadra. Na Bazenima Kantrida Kostrenjani su u pretposljednjem, 17. kolu, slavili s 14:6. 

Pobjeda rovinjskog Delfina protiv drugoplasirane Siscije Kostrenjane je još prekjučer promovirala u prvoligaše, a susret 17. kola 1. B lige između Jadrana i Zadra pretvorila u revijalni. No, nije to puno promijenilo u glavama kostrenskih vaterpolista, koji su u utakmicu ušli maksimalno ozbiljno te deklasirali Zadrane. 

Već je prva četvrtina na Bazenima Kantrida (3:0) pokazala da se novi prvoligaš nema namjeru opustiti. Druga dionica također je pripala Jadranu (4:3), koji je tako na odmor otišao s velikom prednošću od 7:3. Kostrenjani su uvjerljivo nastavili i u trećoj (4:2) te u četvrtoj četvrtini (3:1), za konačnih 14:6. 

Posljednji zvuk sirene bio je znak za otvaranje šampanjca, pjesmu te dakako tradicionalno “šampionsko” kupanje igrača i stručnog stožera. Medalje i pehar namijenjen prvacima, vaterpolistima iz Kostrene je uručio Predrag Sloboda, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Traže se sponzori

Povijesni je to uspjeh za klub iz Kostrene iza kojeg je sjajna sezona. Kostrenjani su prvo mjesto osigurali s 13 pobjeda u 17 odigranih kola.

“Moram priznati da sam izrazito zadovoljan s obzirom na naš budžet u 1. B ligi koja obuhvaća gotovo cijelu Hrvatsku. Ovo je liga amatera, nema profesionalaca ni profesionalnih ugovora, igra se iz gušta. No, to su sve školovani vaterpolisti, bivši članovi Primorja, Burina, Opatije… Sezona je bila naporna, igralo se svaki vikend. Utakmice su bile tvrde, a kriterij suđenja netransparentan. Bilo je teških gostovanja i ozljeda,” rekao je Ivor Županić, izvršni dopredsjednik VK Jadran iz Kostrene. 

Igrači su svoj posao odradili i barem što se sportskog dijela kostrenske priče tiče osigurali promociju u 1. ligu. No, hoće li Kostrenski Jadran uistinu postati prvoligaš ovisi o upravi kluba i sponzorima jer najjača hrvatska liga znači i veća ulaganja, odnosno izdatke. 

“Sportski gledano težimo ka višem. Ovo je kruna našeg rada posljednjih osam godina. Dečki su zaslužili ovaj uspjeh. No, nažalost još uvijek ne znamo format 1. lige za sljedeću sezonu. Prva liga je puno više odricanja, treninga, obaveza, trebalo bi nam i par pojačanja. Ne znamo ni koliko 1. liga košta, odnosno dali to možemo financijski podnijeti. No, o tome odlučuju drugi,” zaključio je Kristijan Šunjić, trener VK Jadran 
 
VK Jadran

Vaterpolo klub Jadran osnovan je prije 15 godina. Uz riječko je Primorje jedini vaterpolo klub u našoj županiji koji ove godine nastupa u nekom ligaškom natjecanju. U proteklih 15 godina kapicu kostrenskog Jadrana nosili su brojni poznati vaterpolisti, kao što su europski, svjetski i olimpijski prvak Igor Hinić te aktualni osvajač titule europskog klupskog prvaka Josip Vrlić, član dubrovačkog Juga i reprezentativac Brazila.