Kostrena 13. prosinac 2014.

Kostrenska lignjada

Kostrenska lignjada
5. Kostrenska lignjada okupila je, u lučici Podurinj, tridesetak natjecatelja, iz Kostrene i okolice, raspoređenih u dvanaest ekipa. Barke i brodice na pučinu su isplovile oko 15 sati, a povratak je bio zakazan za 20:30. Pravila su bila prilično jednostavna.

“Natjecatelji love na pušću, peškafondo, a kad padne mrak pale se ferali i onda lignju love na ferale. Na kraju se važe ulov i najuspješniji dobiju nagrade, odnosno plakete,” pojasnio je Franjo Živko, predsjednik Športsko ribolovnog društva Ina Kostrena.

Pobijedila je ekipa domaćina, Sanjin Poropat i Radoje Manojlović, drugo mjesto također je pripalo ekipi ŠRD Ina Kostrena, ispred trećeplasirane ekipe ŠRD Luben iz Rijeke. Pobjednički ulov iznosio je devet liganja, odnosno 1214 grama, a ukupno je ulovljeno oko 4 kile liganja. To je još jedna potvrda da je lignji u moru ispred Kostrene nažalost sve manje. 

“Tri naša člana su izašla neki dan, bili su vani od četiri do pola noći, a ulovili su kilu liganja, njih trojica. Onda znate kakva je situacija. Ribe je sve manje. Dolazi s područja Cresa i Malog Lošinja. Ribari to znaju, čekaju tamo i pokupe veći dio, a ono što zaluta ovamo pokušavamo mi uloviti,” rekao je Živko. 

Organizator Lignjade je ŠRD Kostrena, uz pomoć Ine i Općine Kostrena. Društvo danas broji šezdesetak članova. Nažalost sve je manje mlađih članova.

“Imali smo juniore, koji su bili i 4. i 5. kategorija u Hrvatskoj, državni prvaci, nastupali su na svjetskim prvenstvima. Oni su odrasli, a do novih je teško doći. Mladi se danas bave samo računalima i nogometom, a ne ribolovom,” zaključuje Živko.