Kostrena 6. ožujak 2019.

Kostrenski Špažićari Mićelu nisu mogli oprostiti 3. Maj

Kostrenski Špažićari Mićelu nisu mogli oprostiti 3. Maj
Mićel Treće (ajme) majko danas je u uvali Žurkovo skupo platio brojne lanjske grijehe. Naplatili su mu ih kostrenski Špažićari, nakon čega su teška srca ključ Općine, a time i vlast, predali starom- novom načelniku Draženu Vraniću.

Vladavina kostrenskih Špažićara tradicionalno je završila na Čistu srijedu u uvali Žurkovo, gdje je, pred okupljenim mještanima, zbog brojnih nedaća, održano suđenje mesopustu Mićelu Treće(ajme)majku. 

U optužnici koju je pročitao tužitelj našli su se brojni grijesi. Špažićari su Mićela, između ostaloga, optužili da je krivac što brojni Kostrenjani ne znaju ili ne govore čakavski, kao i za to što Špažićari nemaju gdje raditi alegorijska kola. Kriv je i za veprove i lisice, koji šeću po Kostreni, ali i za to što se po Kostreni prebrzo vozi. Isključivi je krivac za to što predstavnica Špažićara nije postala kraljica Riječkog karnevala i za brojne povrede u povorci, ali i za požare na autobusima Autotroleja, rast cijena goriva i propast brodogradnje.

Uzalud se branitelj trudio pročitati zasluge optuženoga, koji je između ostaloga zaslužan što su u Kostreni bili najbolji maškarani tanci i dječje redute, kao i što su Špažićari bili najbolji na Korzu i osvojili nagradu na Maškaranom auto- rallyu Pariz- Bakar. Olakotne okolnosti nisu pomogle i Mićel Treće(ajme)majko je, nakon čitanja oporuke, spaljen.

Na samom je kraju Špažićarima preostalo tek vratiti općinski ključ. Nakon što su ga pokušali dati “krivom” Draženu Vraniću i tako ostati na vlasti, ključ je ipak došao u prave ruke. 

“Brzo je prošlo ovih osam subota. Bilo je vrlo uspješno. Naši Špažićari su se ponovno pokazali kao odlični organizatori. Bile su lijepe maškare svih subota, a tu je i njihov uspješan nastup na Korzu. Sve skupa iza njih je vrlo lijepo razdoblje, u kojem su puno toga napravili. Ja ću se truditi nastaviti gdje su oni stali”, poručio je Dražen Vranić, stari- novi načelnik Općine Kostrena.

“Iza nas su gotovo dva mjeseca vladavine, sedam maškaranih subota i jedan petak, dvije dječje redute, nastup na Maškaranom auto rallyu Pariz- Bakar, sudjelovanje na izboru kraljice Riječkog karnevala, izrada maski i alegorijskih kola, nastup na Korzu, Marća i današnje paljenje mesopusta, kojim završava ovogodišnji maškarani maraton. Meni osobno najveći naš uspjeh je organizacija maškaranih zabava, koje su bile jako dobro posjećene i kojima smo nadmašili sami sebe”, zaključio je Dario Modrić, predsjednik kostrenskih Špažićara, zahvalivši svima koji su im na bilo koji način pomogli, prvenstveno Općini Kostrena.