Kostrena 5. svibanj 2023. Klaudio Vrančić

Kostrenski vatrogasci uselili u novi Dom u Pavekima

Kostrenski vatrogasci uselili u novi Dom u Pavekima

Novi Društveno- vatrogasni dom, vrijedan 1,8 milijuna eura, svečano je otvoren u Pavekima

Svečano je danas bilo u najvećem kostrenskom naselju Paveki, gdje su u prekrasan novi Društveno- vatrogasni dom uselili kostrenski vatrogasci. 

“Teško je u ovom času suzdržati emocije. Teško je biti hladan i smiren, kad one naviru, a ja prštim od ponosa i sreće što sam na čelu društva u ovom, za nas vatrogasce u Kostreni, povijesnom trenutku”, poručio je emotivni predsjednik DVD-a Kostrena Zlatan Marunić, zahvalivši svima, od osnivača Društva, do onih koji su pomogli u realizaciji kapitalnog projekta. 
 

“Ideja o izgradnji vatrogasnog doma postoji od samog osnutka DVD-a Kostrena, a godine su pokazale da je riječ o opravdanoj potrebi jer su naši vatrogasci uvijek prvi na terenu kada je to potrebno i ne predstavljaju samo važan faktor sigurnosti nas mještana Kostrene i naše imovine, oni su uvijek tu kako bi pomogli, aktivno sudjelujući u brojnim događanjima u našoj zajednici”, naglasio je kostrenski načelnik Dražen Vranić, zahvalivši vatrogascima.

“Možda ste mala općina, ali ste veličanstveni po ovome i jedinstven primjer kako to treba funkcionirati u Hrvatskoj, kakva treba biti simbioza između jedinice lokalne samouprave i vatrogasaca“, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković.


Okupljene su pozdravili i zapovjednik kostrenskog DVD-a Alen Krmpotić, koji je poručio kako kostrenski vatrogasci sada imaju dom iz snova te zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut, koji je naglasio kako je ovo još jedan pokazatelj koliko se na području  PGŽ vodi računa o vatrogastvu.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali brojni uzvanici, među kojima mnogi vatrogasci te načelnici i gradonačelnici susjednih gradova i općina, a novi je Dom kostrenskih vatrogasaca blagoslovio izaslanik riječkog nadbiskupa Mate Uzinića- mons. Mario Tomljanović.


Tom su prilikom priznanja uručena Borislavu Dobriću i Ljubomiru Franeliću, istaknutim članovima kostrenskog DVD-a, a svečanost su nastupima “ukrasili” pjevačica Lucija Rajnović i mali čakavčići Dječjeg vrtića Zlatna ribica.

Dom vrijedan 1,8 milijuna eura izgrađen je sredstvima Općine Kostrena, a osim vatrogasne imat će i društvenu namjenu. Ima dvije etaže s 450 četvornih metara prostora po etaži i vatrogasni toranj. U prizemlju se između ostaloga nalazi i velika garaža za vatrogasna vozila, dok su na katu uredi, predavaonica, društvene prostorije i sanitarni čvorovi.