Kostrena 24. lipanj 2022. Klaudio Vrančić

"Kostrensko leto" do kraja kolovoza uz "more" događanja

"Kostrensko leto" do kraja kolovoza uz "more" događanja

Predstavljanjem “Puta počivala” počelo je “Kostrensko leto”, koje donosi dvadesetak događanja, a potrajat će sve do kraja kolovoza

“Kostrensko leto”, koje je započelo danas, potrajat će sve do kraja kolovoza, a Kostrenjanima i njihovim gostima donosi šarolik program “satkan” od čak 22 događanja


“U bogatom programu svatko će pronaći nešto za sebe. Imamo kazališne predstave za najmlađe, glazbeni kamp za one malo starije, a tu su i kino, koncerti, predstave… U program su se uključili i kostrenski ugostitelji i udruge”, najavila je Borka Reljac, ravnateljica Centra kulture Kostrena.

Dvije “Kostrenske noći”

“Čekaju nas i Kostrenske noći, prvi dan uz nastup klapa Baladur i Cambi, a drugi uz Grupu Vatra i Infinity band. Kostrensko leto zatvorit ćemo 31. kolovoza, a ime izvođača još nećemo otkriti”, poručila je Belma Džomba, direktorica TZO Kostrena.


Zadovoljstvo bogatim programom i povratkom u “staro normalno” izrazio je i kostrenski načelnik Dražen Vranić, pozvavši posjetitelje da ovog ljeta dođu u Kostrenu, ali i pohvalivši organizatore za njegovanje kostrenske povijesti. 

“Put počivala” 

A Kostrenjanima najdraža ljetna manifestacija jutros je zanimljivo počela na plaži Perilo, gdje je predstavljena šetnica “Put počivala”. Djelić nekadašnjeg života Kostrenjana okupljenima su predstavile članice Udruge “Domoljub”.


“Poučna staza Put počivala kreirana je ove godine. Dvije su formirane staze. Jedna kreće s plaže Perilo, a druga iz Stare vode i vode prema ‘zelenoj kostreni’. Počivala su mjesta na kojima su žene, koje su se vraćale s opranom robom, mogle zastati i odmoriti se. Obilježili smo ukupno 12 počivala, što je temelj za kreiranje interpretacijskih šetnji u budućnosti”, Belma Džomba, direktorica TZO Kostrena.


“Bijela roba nekad se prala pet dana. Jedan od postupaka bilo je pranje na perilu. Tu se ispirala roba jer vode nije bilo. Ako vodu iz šterne potrošiš na ispiranje nećeš imati za piće i blago. Onda se moralo doći na more i na izvore da se može isprati roba“, pojasnio je  Vjekoslav Bakašun.


“Kostrensko leto” organiziraju TZO Kostrena, Centar kulture Kostrena i kostrenski ugostitelji uz podršku KD Kostrena i sponzora, tvrtki INA i Dezinsekcija, a sve pod pokroviteljstvom Općine Kostrena.