Kostrena 10. lipanj 2022. Mia Mohorić

Kostrenskoj "Zlatnoj ribici" dijamantni status Eko vrtića

Kostrenskoj "Zlatnoj ribici" dijamantni status Eko vrtića
Dječji vrtić “Zlatna ribica” ove je godine ostvario dijamantni status Eko vrtića, a aktivnost je to koju provodi od 2008. godine

Već dugi niz godina DV “Zlatna ribica” u sklopu svog programa promovira i kod djece razvija navike ekološkog djelovanja te time pridonosi oblikovanju odrasle osobe odgovorne prema okolišu.


Status Eko škole/vrtića je sustav nagrađivanja što je osobitost ovog prepoznatljivog i kvalitetnog modela odgoja i obrazovanja. Odgojne ustanove koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okoliš promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne eko- škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko- škole. Ovo prestižno međunarodno priznanje dodjeljuje se na dvije godine. Nakon toga slijedi prijava za obnovu statusa te se mora dokazati da je provedba programa proširena.


“Zlatna ribica” član je Eko škola/vrtića od 2008. godine i prvi vrtić u našoj županiji koji je postao dio te velike međunarodne obitelji.

Ravnatelj vrtića, Stanko Vučetić zahvalio se svim društvenim subjektima Kostrene s kojima uspješno surađuju na području kulture, sporta i zaštite okoliša.


“Važna je činjenica da je lokalna zajednica prepoznala našu ulogu te smo uključeni u sve eko akcije koje se organiziraju na području općine;  Eko Kostrena, Rascvjetale grane za naše Kostrenjane i Zelena čistka”, istaknuo je ravnatelj.

Vrijedno je istaknuti i sudjelovanje vrtića na dva natječaja KD Čistoća u sklopu čega su radovi vrtićaraca “Eko pastele” bili izloženi u Riperaju. Od pristiglih 45 radova na tom natječaju, među najboljih 18 bili su odabrani i radovi djece DV “Zlatna ribica” pa se tako na autobusnoj stanici Fiumara smjestio spremnik za otpad s likovnim rješenjem “Svemir”, čiji su autori polaznici skupine Žabica.


Vrtić ima i marljivu Eko patrolu koja vodi brigu o čistoći vrtića, upozorava nas na nepotrebno upaljena svijetla, štednju vode. Kontinuirano se provode i akcije sakupljanja papira, plastičnih čepova i baterija.

U prigodnom programu podizanja Eko zastave sudjelovala su djeca vrtićkih skupina Bubamare, Rožice, Sovice te polaznici Čakavskog kantunića.