Kostrena 28. travanj 2020.

Kreće energetska obnova vrtića vrijedna 5 milijuna kuna

Kreće energetska obnova vrtića vrijedna 5 milijuna kuna

Energetska obnova Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” trebala bi početi 4. svibnja i završiti u roku od 150 dana. Ugovor o izvođenju radova, vrijedan 5 milijuna kuna, kostrenski je načelnik Dražen Vranić danas potpisao s predstavnicima izvođača. 

Potpisom ugovora o izvođenu radova sa zajednicom ponuditelja društvima Kalun gradnja Klana i Ri- Ma aedificiolum Klana, počeo je projekt Energetske obnove Dječjeg vrtića “Zlatna ribica”. 


Uvodnu riječ dao je općinski načelnik Dražen Vranić koji je istaknuo kako Općina Kostrena sustavno radi na unaprjeđenju energetske učinkovitosti objekata u općinskom vlasništvu.   

Ugodniji boravak za djecu

“Radi se o veoma značajnom projektu. Energetskom obnovom bitno ćemo podignuti kvalitetu samog vrtića te omogućiti djeci ugodniji boravak u našem Dječjem vrtiću Zlatna ribica”, naglasio je Vranić. 


Uz direktora tvrtke Kalun gradnja Marka Vukušića potpisivanju ugovora prisustvovali su i pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Dario Modrić te ravnatelj vrtića Stanko Vučetić koji je naglasio važnost ulaganja u podizanje kvalitete boravka djece i rada zaposlenika u odgojno- obrazovnim ustanovama. 

Spremni u novu pedagošku godinu

“Trudimo se za našu djecu svake godine dodatno podignuti standard i ovo je veliki korak u cijeloj priči. Nadamo se da ćemo spremni ući u novu pedagošku godinu”, poručio je Vučetić, zahvalivši osnivaču- Općini Kostrena. 


Ukupna vrijednost energetske obnove vrtića iznosit će oko 5 milijuna kuna, od čega je preko 3 milijuna kuna bespovratnih. Uspješnom prijavom projekta, Općina Kostrena osigurala je 1,6 milijuna kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i dodatnih 1,4 milijun kuna od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i time značajno smanjila udio vlastitih sredstva u projektu. 

Bolji uvjeti rada zaposlenika

Povećanje energetske učinkovitosti zgrade Dječjeg vrtića “Zlatna ribica”, planira se provesti kroz nekoliko projektnih aktivnosti i to obnovom toplinske ovojnice zgrade, izvedbom termoizolacije kosih i ravnih krovova i zamjenom vanjske stolarije čime će se povećati energetska svojstva zgrade i postići značajne uštede u potrošnji energije. Obnova zgrade pridonijet će spomenutom poboljšanju uvjeta boravka djece, ali i kvaliteti usluga, kao i uvjetima rada zaposlenika. 


Po završetku projekta, zgrada dječjeg vrtića iz postojećeg energetskog razreda C prijeći će u energetski razred A. Voditelj projekta, pročelnik Dario Modrić, naglasio je kako će se rekonstrukcijom objekta i provedbom mjera energetske obnove utjecati na energetsku učinkovitost objekta samim time postići i značajne uštede energije od gotovo 60 posto na godišnjoj razini. 

Ušteda energije od 60%

Radovi bi trebali započeti 4. svibnja i završiti u roku od 150 dana, odnosno početkom sljedeće pedagoške godine u rujnu. Mještani će o projektu biti informirani putem općinske mrežne stranice i sredstvima javnog informiranja. 


Uz povećanje energetske učinkovitosti zgrada javnog sektora, cilj projekta je podizanje svijesti o mogućnostima i prednostima provedbe mjera energetske učinkovitosti te smanjenje stakleničkih plinova i negativnog utjecaja na okoliš. Namjera je također potaknuti mještane na provedbu mjera energetske učinkovitosti kako bi povećali kvalitetu stanovanja u svojim domovima uz smanjenje energetskih troškova.