Kostrena 4. travanj 2015.

Križni put ususret Uskrsu

Križni put ususret Uskrsu
Katolici diljem svijeta pripremaju se i željno iščekuju svoj najveći blagdan, Uskrs. Na Veliki petak hodočasnici tradicionalno pohode križni put. I ove godine pedesetak je Kostrenjana pohodilo na Kalvariju u Svetoj Barbari. 

Bratovština svetog Nikole u Kostreni od 2007.-e godine organizira križni put. Naime, kapelica na Kalvariji obnovljena je upravo tada, nakon višegodišnjeg propadanja, a predsjednik Bratovštine Tomislav Tijan, posebno se ponosi time što je, kako kaže, upravo za njegovog mandata uspješno renovirana kapelica, ali i obnovljena ova vrijedna tradicija. Kapelicu, kojoj ovo hodočašće vodi, dao je napraviti kostrenski pomorac davne 1852. u spomen na preživjeli brodolom u Bosporu. S obzirom na pomorsku tradiciju ovoga kraja, ovaj put, ali i kapelica imaju još snažnije značenje i ulogu.

„Za Svetu Barbaru ovo znači jako puno, preko 50 godina nije se uopće išlo na tu kapelicu, s vremenom je bila porušena, nitko više nije vodio računa o tome. Kad smo postali Hrvatska i kad smo mogli nešto napraviti, onda smo obnovili sve, na zahtjev Kostrenjana,“ rekao je predsjednik Bratovštine Tomislav Tijan. Njegova obitelj već godinama organizira ovaj križni put, postavljaju postaje, uređuju kapelicu i pripremaju sve potrebno za hodočašće. „Bitno je da se tradicija ne zatare“, dodao je Tijan.

Križni je put s Kostrenjanima pohodila i općinska načelnica Mirela Marunić, koja je čestitala Uskrs svim mještanima, dodajući kako je iznimno ponosna da se kostrenska tradicija u Svetoj Barbari i Svetoj Luciji toliko poštuje, njeguje i baštini.

Ovo je hodočašće bilo nešto drugačiji nego inače budući da je župnik vlč. Ivan Stošić bio odsutan zbog zdravstvenih razloga te je križni put predvodila župljanka Vesna Vranić, bivša članica Pastoralnog vijeća, čitačica i pomoćnica u Crkvi. Za nju, ali i za sve okupljene vjernike bilo je to novo iskustvo, a gospođa Vesna primila je samo riječi hvale za vođenje puta. 

„Malo sam bila uzbuđena, nije problem čitati, nije mi to prvi put da idem na Kalvariju, ali ipak je to malo drugačije kada svećenik predvodi. Bila je malo trema i sve, ali mislim da smo na kraju kao vjernici i župljani to obavili kako treba, da ne prekidamo tradiciju,“ rekla je Vesna Vranić.

Križni put u Svetoj Barbari uistinu je posebno lijepo iskustvo za svakog vjernika, uvijek iznova. Put ka kapelici koja je smještena u predivnoj prirodi, nadahnjujući je i duhovan, a pjesma i molitva tamo zvuče jednostavno drugačije.