Kostrena 16. travanj 2015.

Kruh sa sedam kora

Kruh sa sedam kora
Kako život pomoraca vide kostrenski umjetnici pokazala je danas otvorena izložba “Kruh sa sedam kora”. Likovna udruga Veli pinel nakon stroge je selekcije, u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija, izložila 56 radova, koji su nastali različitim tehnikama, od olovke i ugljena do akrila i akvarela. 

“Slikari su se pomučili i z gušton delali pa in nemojte ča zamerit ako vidite da su kadegod fulali. Stvarali su s puno ljubavi i od srca. Ova izložba posvećena je pomorcima, njihovim obiteljima, rodbini i svima koji su na bilo koji način vezani za more, plovidbu, djelatnosti u portu, ribolovu, a glavni je naglasak na našoj kostrenskoj pomoračkoj tradiciji i našem primorskom podneblju i okruženju,” rekao je Ivan Penzeš Nadalov, stručni voditelj likovne radionice.

Izložbu je recitacijom svojih pjesmama uveličala Branka Kržik Longin, a okupljenima se predstavila i Bratovština Sv. Nikole iz Kostrene.
 
20 godina Velog pinela

Likovna udruga Veli pinel iz Kostrene broji oko 50 članova, svih dobnih skupina. Uglavnom se radi o amaterima, zaljubljenicima u slikarstvo. Izložbom “Kruh sa sedam kora” udruga slavi dva desetljeća postojanja i djelovanja.

“Veliko je zadovoljstvo biti u društvu članova naše Likovne udruge Veli pinel. Oni svojim radom nesebično pomažu općinu Kostrena. Njihovi radovi ne dozvoljavaju da se zaboravi povijest. Svaki put me oduševe prekrasnim slikama. Čestitam Likovnoj udruzi Veli pinel 20 godina postojanja i želim da još dugo promiče ime Kostrene,” poručila je općinska načelnica Mirela Marunić, koja je otvorila izložbu.

“Imamo prekrasan prostor, koji nam je omogućila Općina, gdje radimo tri puta tjedno uz našeg stručnog voditelja. Izlažemo u Kostreni, ali i van Kostrena pa i van granica Hrvatske. Svake godine imamo bar jednu ili dvije međunarodne likovne kolonije, a ono što treba istaknuti je naša međunarodna likovna kolonija u lipnju, koja okupi dvjestotinjak sudionika. To je zavidan broj i svi jedva čekaju našu koloniju u Kostreni,” naglasila je Ankica Bijelić predsjednica Likovne udruge Veli Pinel.

Članovi udruge na kraju su zahvalili i INA rafineriji nafte, koja, kako je naglašeno, udruzi često priskače u pomoć.