Kostrena 6. prosinac 2017.

Laureati Zoranka Spicijalić i Ina Randić Đorđević

Laureati Zoranka Spicijalić i Ina Randić Đorđević
Nagradu Općine Kostrena za životno djelo posthumno je dobila Zoranka Spicijalić, dok su godišnje nagrade uručene profesorici Ini Randić Đorđević te Katedri Čakavskog sabora Kostrene. Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena održana je povodom Dana općine i njenog zaštitnika svetog Nikole.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kostrena, što je večeras održana u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, bila je idealna prilika za osvrt na prošlost i sadašnjost, ali i pogled u budućnost Kostrene, općine s najvišim indeksom razvijenosti u Hrvatskoj, po mnogočemu iznad nacionalnog prosjeka.

U Kostreni je mnogo toga već učinjeno. No, ispred lokalne vlasti još je mnogo posla. Kraj godine obilježit će početak nekoliko projekata i ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Uskoro kreću radovi na proširenju parkirališta kod groblja Sv. Lucija po čijem će završetku krenuti i proširenje groblja za novih 90 mjesta, a do kraja godine trebalo bi krenuti i proširenje ceste Rožmanići- Plešići. U tijeku je postavljanje javne rasvjete na cesti Svežanj-Doričići i zamijenjena stolarija na župnom dvoru u Svetoj Luciji, a crkva će “Lucinu” dočekati s novom blagdanskom rasvjetom.
 
Smanjene cijene vrtića, povećane plaće odgajateljica

Kostrena je, kao jedina općina u Hrvatskoj, uspješno završila postupak certifikacije i postala nositelj međunarodno priznatog Certifikata povoljnog poslovnog okruženja, a na sjednici je naglašeno kako je jedan od preduvjeta razvoja kvalitetna komunalna infrastruktura u radnoj zoni Šoići, u kojoj sljedeće godine kreće izgradnja rotora i dijela ceste do groblja u Svetoj Barbari.

U Kostreni se sustavno ulaže u rast društvenog i socijalnog standarda mještana, a računa se vodi i o ulaganjima u javne potrebe u socijali, zdravstvu i obrazovanju, kao ključnim pretpostavkama za prosperitet zajednice i razvoj njezinih potencijala, a posebna pažnja usmjerena je na djecu i mlade. Smanjene su tako cijene vrtića, povećane plaće odgajateljicama, a uređeno je i opremljeno vanjsko igralište. Prostor za igru uskoro će dobiti i naselje Paveki, a najavljeno je i stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja.
 
Sljedeće godine uređenje plaža

Kako bi se sve bolji turistički rezultati dodatno popravili u planu je već sljedeće godine urediti plaže i proširiti cestu prema uvali Žurkovo, a posebno veseli što se na Svežanj vratila Plava zastava.

Nastavljena su značajna ulaganja u kostrenski sport i infrastrukturu, a uspješnim domaćinstvom Europskog nogometnog prvenstva do 17 godina Kostrena se dokazala kao uspješan organizator velikih natjecanja.

Godinu obilježili veliki komunalni projekti

“Godinu na izmaku u Kostreni su obilježili veliki komunalni projekti, među kojima je svakako najvažniji bio projekt na dogradnji i rekonstrukciji vodovoda i gradnji sanitarne kanalizacije u zapadnom dijelu Kostrene, kao i zahtjevne izmjene i dopune Prostornog plana. Ponosan sam što je Općinsko vijeće u kratkom vremenu donijelo čitav niz odluka koje će na različite načine dodatno povećati kvalitetu života u Kostreni. Proteklih dana usvojen je i proračun za 2018. godinu koji je razvojan, socijalno osjetljiv i koji zadržava sve nadstandarde u predškolskom odgoju, školstvu, zdravstvu i socijali”, poručio je predsjednik Općinskog vijeća Općine Kostrena Dražen Soldan, zahvalivši vijećnicima na suradnji i čestitavši mještanima Kostrene Dan Općine, a pomorcima dan njihovog zaštitnika.

“Kostrena je nadaleko poznata po svojim pomorcima i kapetanima, stoga nije slučajnost da je njezin zaštitnik upravo sveti Nikola, svetac, u čiju se zaštitu uzdaju pomorci. Svim našim pomorcima i svima vama, od srca čestitam blagdan svetog Nikole. I ove godine, s radošću smo dočekali Dane naše Općine, koje obilježavamo pod nazivom od sv. Barbare do sv. Lucije, odnosno, kako bi mi u Kostreni rekli od Barbarine do Lucine. Dani su to, ispunjeni brojnim događanjima, u kojima Kostrena pokazuje bogatstvo društvenog života. Vjerujem da ćete uživati u različitim kulturnim, sportskim, gastronomskim i glazbenim događanjima, kao i u osvježenom blagdanskom ruhu Kostrene, uz veliki bor ispred Sportske dvorane, čije ćemo lampice upaliti na Mikulni 9. prosinca. Svima vama i vašim obiteljima poželim puno radosti, topline i veselja tijekom predstojećih božićnih blagdana te mnogo sreće i uspjeha u 2018. godini” poručio je kostrenski načelnik Dražen Vranić.
 
Nagrade za promicanje imena i ugleda Kostrene

Mještanima koji su svojim radom promicali ime i ugled Kostrene na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljene su nagrade i priznanja. Nagradu Općine Kostrena za životno djelo posthumno je dobila pokojna Zoranka Spicijalić, za izniman doprinos u društvenom životu te razvoju i ugledu Općine Kostrena.

Godišnje nagrade uručene su Katedri Čakavskog sabora Kostrene, za doprinos na području kulture i očuvanja kostrenskog govora te profesorici hrvatskog jezika iz Osnovne škole “Kostrena" Ini Randić Đorđević, koja svojim učenicima, uz znanje, prenosi i primjer društvene angažiranosti te ljubav prema Kostreni.

“Hvala Općini Kostrena, hvala Općinskom vijeću, hvala našim predlagateljima i komisiji koja nas je podržala, hvala našim obiteljima i našim prijateljima. Bez vas ne bismo mogli raditi tako kako radimo”, rekla je Ina Randić Đorđević u ime laureata.

Zahvalnice Borenu Lupiu i Alemki Čajkovski

Za promicanje imena i ugleda Kostrene općinske su zahvalnice dobili: kapetan Boren Lupi, dobitnik turističke nagrade za najboljeg djelatnika u pomorskom prijevozu i kostrenska liječnica Alemka Čajkovski, za dugogodišnji aktivan doprinos i kreativno promišljanje sustava socijalne i zdravstvene skrbi u Kostreni. Posebno je pohvaljena učenica generacije Lara Topalović.

Dan Općine i njenog zaštitnika svetog Nikole s Kostrenjanima su došli proslaviti brojni gosti. Ispred Primorsko- goranske županije domaćinima je čestitao Erik Fabijanić, predsjednik Županijske skupštine, a u ime gradonačelnika i načelnika riječkog prstena okupljenima je čestitao bakarski gradonačelnik i saborski zastupnik Tomislav Klarić.