Kostrena 12. prosinac 2014.

Sveta Lucija

Sveta Lucija
Kostrenjani obilježavaju dan svete Lucije, zaštitnice jedne od dvaju kostrenskih župa. Uoči 13. prosinca(Sv. Lucije), upriličena je tradicionalna priredba u Narodnoj čitaonici, koja s ponosom nosi njeno ime. 

“Već 14. godinu za redom organiziramo proslavu, na kojoj nastupaju školska i vrtićka djeca. Uz to, nastojimo kroz kvalitetno predavanje, koje je vezano uz vid, približiti mještanima svetu Luciju, zaštitnicu vida i naše župe. Tako svake godine pokušavamo obogatiti ponudu događanja u ovom kraju te sačuvati tradiciju. Djeca recitiraju na čakavštini, da bi se sačuvao izvorni govor. Nastojimo ga njegovati i u školi i vrtiću, da sačuvamo naše ča,” naglasila je Adriana Glavan, vjeroučiteljica u Osnovnoj školi Kostrena.

Uz djecu iz Dječjeg vrtića Zlatna ribica i Osnovne škole Kostrena, svoj je obol dala i Klapa Kamik, a program je predavanjem o vidu, upotpunio specijalist oftalmolog Bernard Mrak.

Sutra, na dan svete Lucije, u 10 i 18 sati, na rasporedu su misna slavlja u crkvi sv. Lucije.

“Želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u programu, u koji su uistinu uključeni mnogi. Ne mislim samo one koje smo danas vidjeli, već i one koji su radili iz sjene. Želim se svima ovom prilikom zahvaliti na doprinosu u pripremanju proslava svih blagdana, ne samo Sv. Lucije, nego i Sv. Mikule, Sv. Barbare i dakako Božića, poručio je velečasni Ivan Stošić.
 
Sv. Lucija

Sveta Lucija je živjela u 4. stoljeću, u vrijeme cara Dioklecijana, u Siracusi, na Siciliji. O njenom se životu malo zna. No, predaja kaže da je već kao djevojčica bila obećana za ženu bogatom mladiću. Otac joj je rano umro, a majka se razboljela. Kako joj liječnici nisu mogli pomoći kćer se s majkom uputila na grob svete Agate, koja im se ukazala. Upitala je Luciju zašto traži njenu pomoć, kad majčino zdravlje može sama izmoliti. Zahvaljujući njenoj vjeri Lucijina majka je ozdravila. Lucija je, u znak zahvale, svoj imetak podijelila siromasima. No, mladić za kojeg se trebala udati zbog toga ju je, kao kršćanku, prijavio vlastima. Progonitelji kršćana su je mučili. Legenda kaže da su joj iskopali oči i stavili ih na tanjur, a na kraju joj odrubili glavu. Prije smrti predvidjela je kraj vladavine Dioklecijana i progona kršćana. Sveta Lucija je zaštitnica: vida, slijepih, ratara, staklara, tkalaca, pisara, vratara, krojača i kovača.