Kostrena 27. ožujak 2015.

Mala škola kazališta

Mala škola kazališta
Edukacijskim koncertom Olge i bojana Šobera, simbolično na Svjetski dan kazališta, završeno je još jedno, dvanaesto po redu, Proljeće u Kostreni.

Koncert namijenjen djeci od 4. do 8. razreda osnovne škole, peta je ovogodišnje događanje održano u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija, u sklopu kulturne manifestacija namijenjene djeci i svima koji se tako osjećaju.

“Predstave se ispunile očekivanja, vrlo smo ponosni da možemo našoj djeci priuštiti predstave za njihov uzrast. Današnjim koncertom školskoj djeci željeli smo približiti operu, naučiti što je opera i stvoriti publiku, koja će dolaziti u kazalište,” poručila je Vanja Zeličić, članica Odbora za kulturu Općine Kostrena.

“27. je ožujka, Svjetski dan kazališta pa smo iskoristili prigodu da ovu mladež upoznamo što je zapravo kazalište, da ih pokažemo da to nije nikakav bauk, da ih privučemo na kazališne pozornice i zapravo da shvate koliko mogu naučiti na jednoj kazališnoj predstavi, bilo opernoj, bilo dramskoj, bilo baletnoj, gdje mogu doživjeti u tih sat, dva sva ona čuvstva za koja će inače jako bolno saznavati tijekom života, od ljubomore, zavisti, mržnje i ljubavi, koja je pouka ovog našeg koncerta. Dakle, da zavole kazalište. Ja sam uvjeren da će ovi mladi ljudi, koji su danas ovdje, postati ljubitelji kazališta,” poručio je Bojan Šober.  

Edukativni koncert Šober je otvorio hrvatskom verzijom poruke, koja se tradicionalno čita u kazalištima diljem svijeta, povodom obilježavanja Međunarodnog dana kazališta. 

“Kazalište je jedno od posvećenih mjesta ove civilizacije, rijetko mjesto gdje nam pada duhovna mana s neba i ako imamo sreće, ponekad ćemo iz njega izaći za poneku spoznaju duhovno bogatiji. Teatar je potreban kao utočište pred nedaćama svijeta, mjesto spoznaje, mjesto susreta ljudskih bića, mjesto katarze,” dio je poruke, koju potpisuje Matko Raguž.