Kostrena 10. siječanj 2024. K.V.

Maškarana Kostrena “budi” se ove subote

Maškarana Kostrena “budi” se ove subote
S prvim danima nove godine Kvarner odijeva svoje najšarenije i najveselije ruho, ono maškarano, koje će ove godine s ponosom nositi do 14. veljače. 

Na istočnom dijelu riječkog prstena mesopusna događanja započinju odmah nakon blagdana Sveta tri kralja, dok u Kostreni tradicionalno započinju prve subote nakon spomenutog blagdana, a to je subota 13. siječnja. 

Podizanjem mesopusta Mićela Rafinerka, krivca za sve lanjske nedaće i preuzimanjem ključeva Općine, započet će Maškare va Kostrene 2024. leta i nastaviti jednu od rijetkih živućih tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno. 

Njihova će vladavina trajati do 14. veljače kada će na Pepelnicu završiti ovogodišnje mesopusno doba. Sudeći prema sve većoj brojnosti članova Karnevalske skupine Špažićari, straha za njihovu budućnost nema. 

Tradicionalni mesopusni tanci održavat će se u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji tijekom pet subota, počevši od 13. siječnja pa do petka 9. veljače, u vremenu od 21 sat do 4 sata ujutro. 


Posljednjeg maškaranog vikenda, maškarani tanci u Kostreni održat će se u petak, kako bi se Špažićari pripremili za najvažniji događaj - Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci 11. veljače, koja je kruna svih karnevalskih svečanosti na Kvarneru. Špažićari su već godinama redoviti i prepoznatljivi sudionici s uvijek atraktivnim maskama, a tako će biti i ove godine s maskom pod imenom (Po)složimo se.

Za dobru glazbu i još bolju zabavu, tijekom svih pet vikenda zadužena je grupa Venus iz Kraljevice, a kao i obično, kostrenske maškarane tance pratit će kvalitetna ugostiteljska ponuda i bogat nagradni fond za najljepše pojedinačne i grupne maske i uvijek zanimljivu tombolu s vrijednim nagradama svakog vikenda.  

U nedjelju 20. siječnja od 15 do 18:30 sati na rasporedu je dječja maškarana reduta. Male maškarice zabavljat će također grupa Venus uz pojačanje u vidu animatora, a Špažićari će se pobrinuti  da nitko iz Kostrene ne ode ni gladan ni žedan. 


Osobito zanimljiv dio maškaranih događanja postao je i Špažićarski maškarani kotlić u Žurkovu čije će se treće izdanje održati u subotu 3. veljače, u vremenu od 12 do 16 sati. Maškarane grupe uz glazbenu podršku Cukar & caffe benda, natjecat će se u pripremi gulaša. Voditelj programa i jedan od članova žirija i ovoga puta bit će riječki novinar Vladimir Jurić.
  
Na mesopusni utorak 13. veljače održat će se tradicionalna Marća po Kostrene. Nakon prijepodnevnog druženja s polaznicima Dječjeg vrtića Zlatna ribica, Špažićari kreću u obilazak Kostrene, obilježavajući svoj posljednji dan pod maskama. 

Sljedećeg dana, na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, presudit će se glavnom krivcu mesopustu Mićelu Rafinerku i vratiti ključevi općinskoj vlasti, a time i zaključiti ovogodišnja maškarana sezona.

U svakom slučaju, sve ono što nas očekuje tijekom sljedećih mjesec dana sažeto je u jednoj od špažićarskih regula - Krepat, ma ne poć spat.

Rezervacije, prijave i sve ostale informacije mogu se dobiti na telefone 098/906-4713 i 091/400-2270, e-mail: spazicari@gmail.com te na Facebook stranici Špažićari Kostrena.