Kostrena 7. siječanj 2015.

Maškare preuzimaju vlast

Maškare preuzimaju vlast
Nakon što su prva zvona, Grobničkih dondolaša i Žejanskih zvončara, nagovijestila promjene na vlasti, smijenjena je i prva načelnica u “Riječkom prstenu”. Mirela Marunić ključeve Općine predala je kostrenskim Špažićarima. 

“Vladamo z Općinun, a to niki ne ume bolje leh maškare. Dugo smo čekali na vlast i da nan načelnica da ključi. Mislin saka joj čast, ali dokle maškare ne zamu vlast ni to prava stvar,” naglasila, je meštrica kostrenskih maškara, Jelena Vukoša.

“Ja mislin da ću mirno spat, Špažićari su krasna udruga, ka se ovo vrime drži, čuva i njeguje kostrensku tradiciju, a si znamo da su va Kostreni maškare za nas jedan kulturni brend,” poručila je Mirela Marunić, načelnica Općine Kostrena.
 
Za sve je kriv Mićel

Odmah po preuzimanju vlasti Špažićari su se ulovili posla. Krivca za sve probleme, koji tište Kostrenjane, pronašli su u Mićelu, koji je i ove godine završio na stupu ispred Narodne čitaonice Sv. Lucija. 

“Sako leto mesopust se zove Mićel, to je naša tradicija. Lane je storena iznimka, bila je ženska i zvala se Mićelina, u čast promjene ka se j dogodila va Općine, dobili smo prvu kostrensku načelnicu. Mi smo vavek aktualni,” rekao je predsjednik Karnevalske grupe Špažićari, Dario Modrić.
 
Općina pomoraca i maškara

Tradicija maškaranja u Kostreni se njegovala oduvijek. Mnogo se toga promijenilo. No, maškare su bile i ostale dio Kostrene. 

“Mislin da je to prva stvar na ku pomisliš kad spomeneš Kostrenu. Pustimo ti pomorci siroti, ki moraju navigat, ali mi ki ostanemo doma moramo se pobrinut za našu tradiciju maškaranja. Moja teta, nona, pranona, su se maškarale, a ja san ko mića šla na redutu, tako j to odvavek, ne znamo kad je počelo,” rekla je meštrica kostrenskih maškara.

“Naša Karnevalska grupa ima 80 člani, stalni smo sudionici Međunarodne karnevalske povorke v Rike, sudjelujemo na ljetnin karnevalimi: Cres, Novi Vinodolski, Senj... i po inozemstvu gremo. Pasano leto smo bili i va Budve. Baštinimo tradiciju maškaranja ovoga kraja, pogotovo Kostrene, ka je poznata po maškaranin tancimi, pogotovo 80-ih let kad su ovdeka bile najbolje zabave. Mi pokušavamo vrnut nekadašnji sjaj, dosta se j promenilo ali mi se ne damo,” poručio je Modrić.  
 
Fešte i Međunarodna riječka karnevalska povorka

Podizanje pusta samo je prvo u nizu mesopusnih događanja koja čekaju Kostrenu. Već ove subote na rasporedu je prva od šest maškaranih zabava, u Narodnoj čitaonici Sv. Lucija, uz grupu Venus iz Kraljevice. Uz bogatu ugostiteljsku ponudu organizirana je i tombola, a biraju se i najbolje maske. 

Na svoje će doći i najmlađi, za koje se u nedjelju, 25. siječnja, organizira dječja reduta, uz grupu Venus i animatora. 

Špažićari su ponovno suorganizatori najdugovječnije prateće manifestacije Riječkog karnevala, 24. Maškaranog auto- rallya Pariz- Bakar. “Puknuti oktanci” će na parkiralištu iznad plaže Nova voda polagati prvi ispit vožnje spretnosti između čunjeva.

Također Kostrenjani će i ove godine biti dio Međunarodne riječke karnevalske povorke. 

Na mesopusni utorak Špažićari će obići svoju općinu, a dan kasnije, na Veloj rivi u Žurkovu, mesopusta Mićela čeka suđenje i kazna, čime će se kraju privesti ovogodišnja mesopusna događanja u Kostreni.