Kostrena 12. veljača 2022. Klaudio Vrančić

Maškare uz kotliće i Venus feštale pod pločom u Kostreni

Maškare uz kotliće i Venus feštale pod pločom u Kostreni

1. “Špažićarski kotlić” u kostrenskoj je uvali Žurkovo okupio pedesetak sudionika. Pobjednički kotlić skuhala je Karnevalska grupa “Čiket”, a za feštu “pod pločom” bila je zadužena Grupa Venus.

Dok se opojni miris kotlića širio kostrenskom uvalom Žurkovo “pod pločom” su se maškare danas zabavljale uz ritmove kraljevičke grupe Venus. 


Prvi “Špažićarski kotlić” okupio je pedesetak sudionika, koji su pokazali zavidno kuharsko umijeće. Domaćini su za natjecatelje osigurali kotliće, drva i meso, a na maškaranim je kuharima bilo da se pobrinu za začine i daju sve od sebe. 


“Želja je nam bila da se maškare konačno druže. Drago nam je da je ovakav odaziv. Voljeli bi da Špažićarski kotlić postane tradicionalno događanje”, istaknuo je Dario Modrić, predsjednik Karnevalske grupe Špažićari, naglasivši kako je rezultat danas bio u drugom planu.


No, spomenimo ipak kako su po mišljenju žirija, kojeg su sačinjavali novi meštar Riječkog karnevala Sandi Pribanić, kostrenski kuhar Zoran Zec i novinar Vladimir Jurić, najbolji kotlić skuhali članovi riječke Karnevalske grupe Čiket. Drugo mjesto osvojila je ekipa “Maškarana maneštra”, a treće Karnevalska grupa Pikići. 


Uz njih u Kostreni su još kuhali: Mesopusna kumpanija Pašac, Škrljevske maškari, Pehinarski feštari, Čavjanske maškare, Draške maškare, Stare Gedore, Špažićari Kostrena, Veseli Oldtimeri i ekipa Kanala Ri.