Kostrena 21. studeni 2021. Klaudio Vrančić

Mia Mohorić: “Rijeka Tattoo Expo je London u malom”

Mia Mohorić: “Rijeka Tattoo Expo je London u malom”
Rijeka Tattoo Expo ove je godine konačno dočekao jubilarno 10. izdanje. U Sportskoj dvorani Kostrena, od 26. do 28. studenog, predstavit će se stotinjak tattoo artista iz desetak europskih zemalja. Uoči desete konvencije deset pitanja postavili smo Miji Mohorić, iz organizacijskog tima.

1. Ove godine Rijeka Tattoo Expo slavi mali jubilej, kako je sve počelo?

Ja zapravo nisam bila uključena u prvo izdanje, ali videa i fotke pregledala sam nebrojeno puta. Počelo je u Club houseu Moto kluba Fluminense Riders na Grobniku. Na inicijativu nekih članova krenulo se u organizaciju tada mini događanja na kojem je sudjelovalo svega 10 tattoo artista, većinom lokalne ekipe. Više je to bilo druženje uz tetoviranje nego konvencija. Bila je to prva hrvatska tattoo konvencija.  


2. Kako je Expo, koji je počeo u Rijeci, postao kostrenski brend?

Pa prvih pet izdanja, odnosno četiri ako isključimo prvu koja je održana na Grobniku, održane su u Rijeci. Nakon što smo prerasli sve manje prostore u centru, nismo uspjeli ostvariti suradnju u Rijeci da se konvencija prebaci u Dvoranu mladosti na Trsatu ili Centar Zamet. Meni koja sam rođena i odrasla u Kostreni pala je na pamet ideja- zašto ne Kostrena. I to se pokazala kao odlična ideja jer evo ove godine ujedno uz desetu godišnjicu konvencije, slavimo i pet godina u Kostreni. Mi smo izuzetno zadovoljni gostoprimstvom lokalne zajednice, a vjerujem da i oni s nama jer manifestacija doprinosi ugostiteljstvu i turizmu van sezone, a tu je svakako i vidljivost Kostrene kroz naš marketing i PR koji smatram da je prilično jak.

3. Može li se prvo izdanje konvencije usporediti s Expom danas?

Joj ma ne! Sentimentalno, prva 2- 3 izdanja konvencije svima su jako bitna, a posebno sudionicima, tattoo artistima. To su vrlo važne godine za tattoo scenu u Rijeci, ali usudim se reći i u Hrvatskoj. Tada se počelo pričati o tetoviranju kao umjetnosti, tada se tetoviranje pomaklo s margina i krenulo se u razbijanje stereotipa... Konvencija u Rijeci svakako je tome doprinijela. Ali nekakvi pravi obrisi konvencije krenuli su s četvrtim izdanjem koje je održano u prostoru Transadrije u Rijeci. Tada smo oformili tim koji se ozbiljnije i profesionalnije primio posla. 


4. Koje je vama osobno najdraže izdanje Rijeka Tattoo Expoa?

Svaka godina je posebna, svako izdanje. Svake godine upoznam nove ljude, nove artiste. I svake godine naučim nešto novo ili dobijem super savjete koje onda primijenim na idućoj konvenciji. Najdraža? Pa za sada mislim da mi je to 8. izdanje, ako baš moram izdvojiti. Šesta i sedma bile su privikavanje na Kostrenu, ljude, prostor, ali osma je zapečatila. Na devetom izdanju koje je organizacijski bilo vrlo zahtjevno, nisam u potpunosti sudjelovala jer sam taman dobila svoje malo čudo, sina Vida, ali upravo zbog toga je meni osobno i ta posebna... Ma teško je ovo pitanje zapravo.   

5. Bili ste domaćin mnogim uglednim tattoo artistima, tko vas se najviše dojmio i zašto?

E ovdje neću izdvajati jer je nemoguće. Otkako smo u Kostreni mi ugostimo svake godine između 100 i 105 tattoo artista jer nam prostor ne dozvoljava više. Kada se susrećete svake godine s toliko divnih ljudi, od kojih su neki naši stalni gosti odnosno sudionici, jednostavno nije moguće imenovati jednu osobu. Naši tattoo artisti naši su prijatelji. Izuzetno ih cijenimo sve i bez njih konvencija ne bi bila ovo što je danas.


6. Postoje li artisti koje još niste, a rado bi ih vidjeli na vašoj konvenciji?

Naravno, to je uvijek izazov. Ovo nisu jednostavni postupci i sve to traje godinama... Ali rekla bih da smo i mi sada postali unatrag nekoliko godina interesantni brojnim artistima iz cijele Europe, pa i šire... Naša lista čekanja broji po 20- 30 tattoo artista koji žele sudjelovati. Vrlo smo ponosi na to, jer to je pravi pokazatelj uspjeha i kvalitete naše konvencije, uz naravno konstantan rast broja posjetitelja.

7. Može li se Rijeka Tattoo Expo usporediti s europskim i svjetskim konvencijama?

Morate znati da ja nisam skromna osoba pa ćete nerijetko čuti da ja kažem da je naša konvencija London u malom. Posjetili smo konvenciju u Londonu prije nekoliko godina i naravno da se ne možemo mjeriti u pravom smislu s njima budući da je to konkretno konvencija koja ugošćuje nekoliko stotina tattoo artista, renomiranih imena. Ali moje viđenje konvencija nije isključivo u tome. Ja to gledam kroz brojne stavke- organizacijski smo izuzetno jaki, London u produkcijskom smislu nema ništa što nemamo i mi. Mi smo mala konvencija u usporedbi s konvencijama u velikim europskim metropolama, ali nama i nije cilj da dovedemo 300 tattoo artista koji neće imati posla. Jer nismo mi London, Frankfurt ili Rim. Nemamo niti taj životni standard niti smo toliko velik grad. Ali srcem gledano, vjerujte mi, mi smo veća konvencija od nekih najvećih. Jer u sve što radimo unosimo sebe. To je ključ.  
 

8. Silom prilika protekle godine niste mogli proslaviti 10. rođendan, koliko je zahtjevno bilo organizirati ovogodišnju konvenciju?

Kada smo odlučili da idemo u organizaciju ove godine bio je rujan. Posao koji pojedinci iz tima rade čitavu godinu, doslovce od veljače do studenog, sada smo morali realizirati u dva mjeseca. I to neizvjesna dva mjeseca. Radili smo ne znajući hoćemo li se uopće moć održati. Ali naše je mišljenje bilo da  se ove godine mora konvencija održati jer preskakanje odnosno neodržavanje kontinuiteta ne ostavlja dobar trag dugoročno. Bilo je baš izazovno i jako iscrpljujuće. Ali eto, još jedno novo iskustvo i potvrda da se može. 

9. Što nam donosi 10 Rijeka Tattoo Expo?

Ovogodišnji program unatoč svim naporima nešto je skromniji nego prethodnih godina, iako je ideja bila potpuno suprotna. No, epidemiološka situacija zahtijevala je od nas da se prilagodimo na svim područjima. Odlučili smo se za nekoliko izuzetno kvalitetnih točaka, pa će posjetitelji imati prilike uživati u zračnim performansima- ples na svili i trapezu te suspenzije. Uz to gostuje nam i ekipa iz Ri Dance u nedjelju s dva nastupa. Pripremili smo i izbor za najgoru tetovažu u subotu te tattoo kviz u nedjelju, oboje uz bogate nagrade. I naravno tu je i stotinjak izvrsnih tattoo artista koji vas čekaju da dođete da vam ukrase tijelo umjetničkim djelima.


10. Kakvi su planovi za budućnost? Ili kako bi po vama trebao izgledati npr. 20. Rijeka Tattoo Expo?

Mi smo ambiciozan tim, imamo puno planova i cilj nam je da rastemo iz godine u godinu, da ulažemo u kvalitetu konvencije, kroz program, popratnog sadržaja, tattoo natjecanje, nagrade... sve. Svake godine nastojimo barem nešto novo napraviti, uvesti, poboljšati. Nemoguće je sve odjednom iako bi najradije sve. Što se tiče dvadesetog izdanja ne želim ispasti bahata pa reći ono što iskreno mislim da naša konvencija može postati pa ću zaključiti ovime- ako i za deset godina svi mi koji sada stvaramo Rijeka Tattoo Expo, a pritom mislim na organizacijski tim, artiste i ostale sudionike i posjetitelje, budemo imali ovoliku volju, želju i ljubav prema sceni- samo nam je nebo granica.