Kostrena 3. prosinac 2021. Izvor: Općina Kostrena, foto: arhiva

Mića Mikulna uvod u proslavu kostrenskog zaštitnika

Mića Mikulna uvod u proslavu kostrenskog zaštitnika
Kostrena ove subote slavi blagdan sv. Barbare, a u nedjelju je na rasporedu zanimljivo događanje za najmlađe “Mića Mikulna”

Okićena i ukrašena, Kostrena spremno dočekuje blagdan svoje prve zaštitnice- Barbarinu, koju će proslaviti sportskim događanjima, svetim misama i prigodnim koncertom- “Božićna harmonija”, KUD- a Učka iz Matulja, koji je dio programa Kulturne mreže PGŽ. Koncert će se održati u crkvi sv. Barbare s početkom u 18:45 sati. 

U nedjelju 5. prosinca, “Mića Mikulna”, najbolji je uvod u proslavu Dana Općine i blagdan svetog Nikole, zaštitnika Kostrene i njezinih pomoraca. Mića Mikulna namijenjena je najmlađima kojima se kroz igru i zabavu želi približiti i dio bogate kostrenske tradicije i običaja koje vrijedi sačuvati od zaborava. Jedan od njih je i sajanje, stari pomorački običaj međusobnog pomaganja u zajednici pa će mali sudionici prigodnom prodajom adventskih keksića i fritula dati svoj doprinos akciji prikupljanja sredstava za devetogodišnjeg Tina Bešvira. 


Ako to vremenske prilike dopuste, Mića Mikulna održat će se na terasi ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji, a u slučaju kiše, zabavni likovi iz bajki, svoju će publiku ipak morati dočekati u Narodnoj čitaonici. Miću Mikulnu u 14 sati otvorit će vesela ekipa iz  predstave plesne udruge Ri dance “Čajanka kod Šeširdžije”, u kojoj domaćin Šeširdžija i njegov prijatelj Zec, ugošćuju svoje slavne “crtane” prijatelje, uz puno plesa, smijeha i prepoznatljive Disneyeve note. 

Male posjetitelje očekuju i zanimljive filmske, glazbene i mirisne radionice ili pak radionice izrade blagdanskih ukrasa, pisanje pisama i pričaonice. Kakva bi to bila Mikulna bez druženja sa sv. Nikolom koji će dijeliti darove i k tome pričati zanimljive priče, a može mu se i prišapnuti želja ili s njime “škljocnuti” zajednička fotografija, u posebno uređenom foto kutku za stvaranje uspomena u koji će rado zaći i odrasli. Mikulnu će zaključiti Izgubljena priča o Ivici i Marici Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke.   


Djeca, uzrasta iznad 4 godina mogu se prijaviti na sve ponuđene radionice izuzev filmske koja je namijenjena uzrastu iznad 10 godina i traje od 14 do 19 sati dok ostale traju do 60 minuta. Prijave se mogu izvršiti na licu mjesta, a primaju se do popunjenja. Ranije prijave mogu se izvršiti putem e-pošte na borka.reljac@ckk.hr.

Program Miće Mikulne

14 sati        Likovi iz bajki dočekuju sudionike     
14-19 sati   Filmska radionica; Hrvatski filmski savez
14:15 sati   Čajanka kod Šeširdžije; plesna predstava, Ri DANCE 
15:00 sati   Nastup djece iz OŠ Kostrena
15:15 sati   Doček Sv. Nikole; GKL Rijeka
15:30 sati   Šećerna vila: izrada mirisne slike i/ili ukrasa za bor; radionica Teatra Oz
                   Izrada blagdanskih ukrasa; GKL Rijeka (program Kulturne mreže PGŽ)
                   Dragi Djedice…pričaonica i pisanje pisama u Narodnoj knjižnici Kostrena    
                   Radionica animacije; Hrvatski filmski savez
16:30 sati   Sv. Nikola priča; GKL Rijeka
17:00 sati   Glazbena radionica Ri Rock Vrtić; Ri Rock
17:00 sati   Glazbena radionica Grupno bubnjanje; Ri Rock 
18:00 sati   Sv. Nikola priča; GKL Rijeka
18:15 sati   Izgubljena priča: Ivica i Marica; predstava, GKL Rijeka