Kostrena 28. kolovoz 2020.

More i pomorstvo su srce Kostrene 

More i pomorstvo su srce Kostrene 
Atraktivnim programom “U potrazi za srcem Kostrene” sinoć se gostima na Trgu sv. Barbare predstavilo susjedstvo Kostrena, jedno od 27. susjedstava Europske prijestolnice kulture.

Susjedstvo Kostrena sinoć je krenulo “u potragu za svojim srcem”. U sklopu projekta Rijeka 2020, programskog pravca 27 susjedstava, pronašlo ga je u moru i pomorstvu.


“Kada smo krenuli u potragu za srcem Kostrene nismo morali otići daleko jer srce Kostrene je more. More je značajno obilježilo život Kostrene i njenih mještana. U Kostreni imamo puno pomoraca i kapetana. Pomorstvo i more velika su kostrenska tradicija. Život Kostrene vezan je uz more”, naglasio je općinski načelnik Dražen Vranić, najavivši otvaranje Kuće kostrenskih pomoraca u staroj školi na Trgu sv. Barbare.


Okupljene su pozdravili direktorica tvrtke EPK 2020 Irena Kregar Šegota, pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je izrazio zadovoljstvo što se uspjelo u ideji da EPK ne bude samo Rijeka, kao veliki grad i nosioc titule, već i njena okolica.


U sklopu programa Susjedstvo Kostrena preuzelo je vremensku kapsulu, koja će s porukama iz svih susjedstava biti pohranjena na sto godina. Održana je potom i atraktivna 3D video mapping projekcija, kojom je predstavljena buduća “Kuća kostrenskih pomoraca”, čija bi realizacija trebala započeti krajem ove ili početkom sljedeće godine. 


Program je upotpunila zanimljiva audio- prostorna izložba- “Brod Kostrena u luci Santo Domingo”, koju potpisuje Ljubica Letinić, a koja je nastala u suradnji s pomorskim kapetanima Branimirom Šoićem, Igorom Stipanovićem Tomislavom Tijanom, Berislavom Vranićem i Darkom Glažarom. 


Programu na Trgu sv. Barbare prethodio je popodnevni Dnevni boravak u Narodnoj čitaonici u Kostreni sv. Luciji, na kojem su se Kostrenjani video pozivom povezali sa svojim europskim partnerima- slovenskom Selnicom ob Dravi. 

Događanjem simboličnog naziva- “U potrazi za srcem Kostrene”, na Trgu sv. Barbare je završilo ovogodišnje “Ljeto u Kostreni”.