Kostrena 27. listopad 2022. Izvor: TZO Čavle

Na dva kotača kroz ljepote ‘zelene Kostrene’              

Na dva kotača kroz ljepote ‘zelene Kostrene’              
Biciklijada “Claustra s okusom soli” ove subote sudionike vodi kroz ljepote “zelene Kostrene’

Turistička zajednica općine Kostrena i Promotiv travel outdoor zaljubljenike u biciklizam ove subote, 29. listopada, pozivaju na besplatnu vođenu turu- “Claustra s okusom soli”. Okupljane je u 9 i 30 na parkingu ‘kod Sidra’, a start je na rasporedu u 10 sati. 


“Pridružite nam se u obilasku arheološkog lokaliteta Solin ponad Kostrene i saznajte više o razdoblju vladavine Rimljana. Vodimo vas od mora do rimske utvrde na Solinskom brijegu koji dominira iznad Martinšćice i Draške doline. Tematska biciklistička vođena tura upoznat će vas s kasnoantičkim obrambenim sustavom Claustra Alpium Iuliarum koji je štitio od prodora u središte Rimskog imperija. Utvrda na Solinu bila je u funkciji nadzora prometnice koja je spajala Tarsaticu sa Senjom, a s utvrde se pruža najljepši pogled na riječki zaljev”, najavljuje Belma Džomba, direktorica TZO Kostrena.


Kostrena- Urinj- Sopalj- Solin- Kostrena


Nakon starta tura ide preko Žuknice prema Pavekima, nastavlja prema Urinju i Svetoj Barbari, nakon čega slijedi uspon prema vidikovcu Sopalj, uz koji se nalaze i ostaci pretpovijesne istoimene gradine. Nakon predaha i uživanja u prekrasnom pogledu, sudionici će krenuti makadamom prema uzvisini Solin gdje će se pobliže upoznati s ostacima utvrde koja je bila sastavni dio rimskog obrambenog sustava. Nakon priče o Claustri spustit će se preko Glavana natrag do Sidra.


Tura je namijenjena rekreativcima s umjerenom fizičkom kondicijom koji mogu svladati srednje zahtjevni prirodni teren i duljinu do 20 km kilometara s ukupnim usponom oko 350 metara.

Prijave za sudjelovanje zaprimaju se OVDJE