Kostrena 22. travanj 2016.

Najmlađi Kostrenjani obilježili Dan Zemlje

Najmlađi Kostrenjani obilježili Dan Zemlje
Edukativno- ekološkom akcijom “5 vrećica- 1 smrečica” u Kostreni je obilježen Dan planeta Zemlje. Osnovnoškolci i vrtićka djeca stare su PVC vrećice danas zamijenili za sadnice smreke.

Treću godinu za redom u kostrenskim su školskim torbama svoje mjesto našle i rabljene najlonske vrećice. Najmlađi Kostrenjani tako, već tradicionalno, daju svoj doprinos obilježavanju Dana planeta Zemlje.

“Svi učenici Osnovne škole Kostrena i polaznici Dječjeg vrtića Zlatna ribica, koji su donijeli pet PVC vrećica dobit će jednu smrečicu, koju će zasaditi u svojim vrtovima i parkovima te na taj način obilježiti Dan planeta Zemlje,” naglasio je Miljenko Štokić, predsjednik Ekološke udruge Ekoregija Kostrena.

U edukativnu ekološku akciju od samih su početaka uključene i Hrvatske šume. Iz delničkog je rasadnika ove godine ponovno stiglo petstotinjak sadnica smreke, a predstavnici Hrvatskih šuma su, uoči podjele, održali malu školu sadnje.

“S obzirom na veličinu smreke potrebno je iskopati dovoljno veliku rupu, tako da se korijen ne ošteti. Nakon toga treba sitnom zemljom posuti oko korijena te potom krupnije komade dobro pritisnuti. Smreku ne smijemo zasaditi preduboko te je dakako na samom kraju moramo zaliti s vodom,” rekla je iz Nevena Zrnić iz Hrvatskih šuma.
 
Stabla za Zemlju

Sadnjom sadnica smreke najmlađi će se Kostrenjani savršeno uklopiti u ovogodišnje obilježavanje Dana planeta zemlje, koje se održava pod sloganom "Trees for the Earth” (Stabla za Zemlju).

Istaknuti treba i činjenicu da tradicionalnim sudionicima akcije, kostrenskoj osnovnoj školi i dječjem vrtiću, ekologija nije nepoznanica. 

“Naša škola je eko- škola već osam godina i zaista se ponosimo rezultatima našeg ekološkog djelovanja. Jako nam je drago što imamo dobre suradnike u okruženju. Podupire nas Općina, a na ekološkom planu, na brojnim projektima, surađujemo s Ekoregijom Kostrena,” rekla je Biserka Miškulin, ravnateljica Osnovne škole Kostrena.

“Zlatna ribica je dječji vrtić koji je od 2008. godine član međunarodne obitelji eko- škola. Ove godine potvrđujemo srebrni status, što znači da izuzetno utječemo na osvještavanje djece o potrebi čuvanja prirode i okoliša,” poručila je ravnateljica Dječjeg vrtića “Zlatna ribica” Jasminka Pribanić. 

Edukativno- ekološku akciju “5 vrećica- 1 smrečica” organizira Ekološka udruga Ekoregija Kostrena, uz podršku Općine Kostrena.