Kostrena 12. svibanj 2016.

Najmlađi otkrili čega ima “na šufitu” 

Najmlađi otkrili čega ima “na šufitu” 
Treća večer jubilarnih 10. Čakavskih susreta u Kostreni je bila rezervirana za najmlađe. Narodna čitaonica Kostrena Sv. Lucija doslovno je bila premala za sve koji su željeli vidjeti i čuti čega sve ima “Na šufitu”.
 
Nakon “Novljanskog prela”, kojim su ponedjeljak otvoreni ovogodišnji Čakavski susreti u Kostreni, program su nastavili oni na kojima “ča” ostaje. Kostrenski osnovnoškolci i njihovi gosti, iz okolnih mjesta i gradova, utorak su se predstavili u sklopu večeri simboličnog naziva- “Ne pozabi ča”. 
 
Dan kasnije najmlađi su prepunoj Narodnoj čitaonici Sv. Lucija pokazali čega sve ima “na šufitu”. Kostrenskom pozornicom prošetalo je oko 140 djece, a o posjećenosti dovoljno govori činjenica da bi gledalište bilo prepuno i da je bilo još nekoliko stotina mjesta. Naime, sjedilo se i na podu, a popunjena su bila i “stajaća” mjesta.
 
Najljepše narječje na svijetu
 
Uz domaćine, Dječji vrtić “Zlatna ribica” pozornicom su prošetali i gosti iz: Matulja, Viškova, Rijeke, Škrljeva, Kastva, Selca, Novog Vinodolskog, Čavala i Kraljevice.
 
Red pjesme, plesa, recitacije i smijeha na najljepšem narječju na svijetu ima posebnu težinu kad dolazi od najmlađih- čuvara čakavštine, jedinog pravog jamstva da će “ča” našim krajem odjekivati zauvijek.
 
“Manifestacija već godinama okuplja djecu, odgajatelje, učitelje i sve ljude koji vole čakavsku besedu i koji je iz generacije u generaciju prenose pokoljenjima. Važno je spomenuti da naš vrtića ima verificirani kraći program ‘Čakavski kantunić’ gdje djeca svakodnevno kroz različite stvaralačke aktivnosti čuvaju i njeguju kulturnu baštinu našeg kraja,” naglasila je Jasminka Pribanić ravnateljica Dječjeg vrtića Zlatna ribica.
 
Alen Polić i gosti za kraj
 
Čakavski susreti nastavljaju se večeras programom “Kvadri i kolori” uz Jasnu Gržinić, Vjekoslavu Jurdanu i Dramsku kumpaniju KČS Kostrena, a zatvorit će ih Alen Polić i gosti, subotnjim koncertom.
 
“Čakavski susreti nemaju samo općinski, nego i županijski značaj. Nastupaju gosti iz svih gradova i mjesta oko Rijeke. Jako smo zadovoljni jer manifestacija okuplja sve generacije,” rekla je Anđelka Rasol predsjednica Katedre Čakavskog sabora Kostrene. 
 
Ulaz na sve programe je besplatan, a pokrovitelji manifestacije su Primorsko- goranska županija i Općina Kostrena.