Kostrena 17. ožujak 2020.

Nove općinske mjere s ciljem prevecije širenja Covida- 19

Nove općinske mjere s ciljem prevecije širenja Covida- 19

S ciljem prevencije širenja koronavirusa Općina Kostrena donijela je Odluku kojom privremeno ograničava rad sa strankama. Prijem stranaka ograničila je i Turistička zajednica Općine Kostrena, a rad s korisnicima prekida i JU Knjižnica Kostrena. Prethodnim Odlukama, u Kostreni se odgađaju sva javna okupljanja bez obzira na broj sudionika. S radom je prestao Dječji vrtić Zlatna ribica i izvan upotrebe su svi javni prostori i sportski objekti, a ugostiteljskim objektima je skraćeno radno vrijeme na 19 sati, uz povećane sanitarne mjere.  

U cilju prevencije širenja virusa Covid- 19, Općinska uprava Općine Kostrena je od 16. ožujka do 14. travnja ograničila rad sa strankama. Pozivaju se mještani da svu komunikaciju s općinskim službama obavljaju putem e-pošte, telefonski ili običnom poštom. Svi brojevi telefona i e-adrese objavljeni su na mrežnim stranicama Općine Kostrena, (na poveznicama https://kostrena.hr/kontakt-informacije/  te  https://kostrena.hr/ustrojstvo/opcinska-uprava/). U iznimnim slučajevima, pisarnica Općine Kostrena zaprimat će dokumentaciju u onim postupcima u kojima je propisan rok dostave ili je nužna osobna predaja dokumentacije.


Rad s korisnicima do 14. travnja 2020. godine prekida Javna ustanova Narodna knjižnica Kostrena, a Turistička zajednica Općine Kostrena ograničava prijem stranaka. Djelatnice Turističke zajednice strankama su dostupne pozivom na telefon ili putem e-pošte koji su istaknuti na mrežnim stranicama http://tzo-kostrena.hr/

Prethodnim Odlukama općinskog načelnika od 13. ožujka, privremeno se odgađaju sva okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru po bilo kojoj osnovi, sve manifestacije i sportska natjecanja, treninzi, predstave, kulturne priredbe i ostali javni skupovi. Privremeno se zatvaraju i prostori u vlasništvu Općine Kostrena: Narodna čitaonica u Sv. Luciji (osim JU Narodna knjižnica Kostrena) i Narodna čitaonica i škola u Sv. Barbari kao i javni prostori, sportski objekti i igrališta kojima upravljaju pravne osobe čiji je osnivač Općina Kostrena, osim poslovnih prostora u zakupu kod trećih osoba. Službenicima općinske uprave preporučuje se pridržavanje pojačanih higijenskih mjera i dodatnog opreza, održavanje higijene okoline i radnog mjesta u smislu čišćenja i dezinfekcije radnih površina i predmeta te provjetravanja radnog prostora.


S radom je prestao i Dječji vrtić "Zlatna ribica", za sada na razdoblje od 16. ožujka do 29. ožujka 2020. godine, uz preporuku i ostalim pravnim osobama koje se bave odgojem i obrazovanjem, čuvanjem i edukacijom djece i organizacijom slobodnog vremena djece kao i uslugom dnevne skrbi  o djeci na području Općine Kostrena, da privremeno prestanu s radom.

Sukladno uputi Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, na području Općine Kostrena ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata najduže do 19 sati, uz maksimalnu popunjenost kapaciteta do 50 posto prostora ugostiteljskog objekta i uz pojačane sanitetske mjere za sve posjetitelje i osoblje. Pod ugostiteljske objekte spadaju restorani, barovi (iz istoimene skupine koji zadovoljavaju uvjete za rad noću) te objekti jednostavnih usluga, a ograničenje se primjenjuje od 13. ožujka do službenog opoziva.


Dana je i preporuka da se pogrebi i posljednji ispraćaji pokojnika odvijaju u krugu obitelji. Mještanima Kostrene preporučuje se da što manje koriste usluge Doma zdravlja Kostrena radi očuvanja integriteta medicinskog sustava i nepotrebnog izlaganja sebe i drugih opasnostima prenošenja zaraze te da u slučaju da su iz poslovnih ili privatnih razloga nakon 1. ožujka boravili u virusom zahvaćenim zonama, da postupe savjesno i odgovorno te da se u skladu s preporukama struke, telefonskim putem jave dežurnom epidemiologu i postupaj u po dobivenim uputama. Mole se mještani da redovito prate informacije putem medija kao i na mrežnim stranicama Općine Kostrena. S obzirom na to da je kostrenski obalni put omiljena destinacija šetača čitavog riječkog prstena, poseban apel upućen je onim građanima kojima je određena samoizolacija da se pridržavaju uputa i odgovornim ponašanjem pomognu u prevenciji širenja koronavirusa.