Kostrena 3. ožujak 2015.

Novo lice Kostrene

Novo lice Kostrene
Nove plaže, parkovi, biciklističke staze, šetnice, igrališta, tako bi Kostrena mogla izgledati u bližoj budućnosti.
 
Nova Kostrena trebala bi doživjeti velike promjene, ponajviše se to odnosi na uređenje javnog prostora. Stručni se tim u izradi elaborata fokusirao na parkove, dječja igrališta, sportske terene, rekreacijske površine te uređenje prometnica, odnosno obilježavanje biciklističkih i staza za trčanje. Na taj bi se način iskoristili potencijali Kostrene, smatra Bojan Bilić iz tvrtke Plan 21.
 
“Bez ikakvih velikih intervencija na postojećim prometnicama moguće je označiti stazu za bicikliste. Također postoje i manji prazni prostori na kojima se može urediti igrališta za malu djecu,  i prostore za umirovljenike. Želimo da to budu prostori sa zelenilom, gdje će doći nonić ili nona s unukom pa će nonići igrati šah, dok se djeca igraju,” rekao je Bilić. 
 
Što se tiče stanogradnje predloženi su postroženi uvjeti gradnje obiteljskih kuća i višestambenih građevina. Vizija je to koja bi Kostrenu trebala odmaknuti od tipičnog hrvatskog problema te je pretvoriti u primjer.
 
“Preizgradili smo naše gradove i zaboravili smo na ono zbog čega su jedan Kopenhagen, Hamburg ili Barcelona divni gradovi. Oni su divni gradovi zbog parkova i kvalitete koju daju svojim građanima, zbog zelenila, igrališta… zbog toga što možete na svakom kutu igrati nogomet, košarku i rekreirati se. Na žalost u Hrvatskoj je to danas ispod svih standarda,” zaključio je Bilić.
 
Novi centar Kostrene
 
U isto vrijeme, nešto južnije, studenti splitskog studija arhitekture bavili su se budućim centrom Kostrene, uvalom Žurkovo i zelenim pojasom od uvale Svežanj do uvale Žurkovo.
 
Prijedlozi su izrađeni nakon rasprave koja je u Kostreni održana u svibnju, a na kojoj su sudjelovali studenti, članovi odbora za prostorno uređenje i predstavnici Općine Kostrena.
 
“Najveća novina je smještaj centra naselja, koji u ovoj varijanti prelazi preko magistrale. Magistrala je dugo godina bila problem i prepreka prometno, sigurnosno i prostorno jer se osjeti velika razlika od onog što je iznad i onog što je ispod magistrale. Zamišljen je da jedan širi potez terena jednostavno prelazi preko magistrale. Na taj bi se način podijeljenost prekinula. Preko mostova i nadvožnjaka ljudi ne vole prelaziti jer se ne osjećaju prirodno. No, ovo bi bio jedan prirodan prijelaz terena s gornje na donju stranu ceste. Što se tiče uvale Žurkovo tu smo analizirali na koji način najbolje poslagati vezove. Lungo mare ostaje kakav je, identificirali smo mjesta gdje se može povećati kapacitet plaža, a to je od ronilačkog kluba pa do mjesta sadašnjeg vaterpolo igrališta. U tom potezu se može nasipavanjem povećati kapacitet plaža, a dalje bi se samo uredilo pristupe jer je šteta uništavati obalu, koja je lijepa te ima svoje prirodne, kvalitetne karakteristike,” rekao je arhitekt i profesor Saša Randić.
 
Energetski potencijal krovova
 
Mještanima je predstavljen i novi katastar krovova svih zgrada na području Općine Kostrena, odnosno jedinstvena aplikacija pomoću koje mogu dobiti uvid u energetski potencijal svojih krovova. Za svaki krov, točnije dio krova, sada je moguće vidjeti procjenu iskoristivosti, koja ovisi o nagibu, azimutu i orijentaciji. Mještani tako mogu vidjeti isplati li im se ulagati u fotonaponske ćelije te dobiti sve potrebne informacije vezane za daljnju proceduru.
 
Općina Kostrena jedina je jedinica lokalne samouprave koja ima ovakav servis, koji će uskoro biti dostupan na službenoj općinskoj internet stranici.
 
Predstavnici Geodetskog zavoda Rijeka osvrnuli su se i na evidenciju azbestnih krovova, naglasivši da će iste u dogledno vrijeme trebati promijeniti.