Kostrena 23. srpanj 2021.

Održana berba lavande u ekološkom parku u Kostreni

Održana berba lavande u ekološkom parku u Kostreni
Jučer je u ekološkom parku “Rasadnik”, u Kostreni, održana berba lavande koju uzgajaju i o kojoj zajednički brinu članovi udruge Ekoregija Kostrena i djelatnici lokalnog komunalnog društva KD Kostrena. 

Berba je održana u idealnim vremenskim uvjetima, po suhom i sunčanom vremenu, a ubrana lavanda odmah je odvezena na preradu u destileriju. Dobiveno ulje i hidrolat podijelit će se u zajednici i koristiti na radionicama udruge za izradu poklona, suvenira i prirodne kozmetike. 
 
Odrediti pravi termin berbe lavande nije jednostavno. Puno se toga treba poklopiti i puno toga uskladiti. Za proizvodnju dragocjenog ulja, lavandu je najbolje brati kada je cvijet otvoren oko dvije trećine, za sunčanog i suhog vremena te da po mogućnosti da ni prethodnih nekoliko dana nije padala kiša.

Kod donošenja odluke o vremenu berbe vrijedi se pomnije zagledati u polje i biljke i pratiti pčele i bumbare koji marljivo obilaze cvjetove. Kada se njihova aktivnost počne postupno smanjivati, znak je da se i vrijeme cvatnje primiče kraju. Lavanda se bere tako da se snopovi sijeku ispod prvih listova na cvjetnoj stapki. Nakon što se ubere cvijet ne smije dugo stajati jer dolazi do ishlapljivanja dijela eteričnog ulja iz biljke pa je važno da bude što prije otpremljen na obradu za što su se pobrinuli djelatnici KD Kostrena.


Uz brigu o polju lavande članovi Ekoregije Kostrena obrađuju i 27 malih urbanih vrtova. Udruga je osnovana 2013. godine, s ciljem revitalizacije zapuštenog prostora nekadašnjeg rasadnika po kojem je eko park dobio ime. Udruga tijekom godine provodi i brojne zanimljive programe i radionice, usmjerene na jačanje suradnje sa zajednicom, edukaciju javnosti o ekološkom uzgoju i odgovornom suživotu čovjeka s prirodom, a suprotno uvriježenom mišljenju kako ovakve aktivnosti uobičajeno zanimaju treću dob, udruga ima velik broj mladih članova.