Kostrena 24. travanj 2018.

Ogromni mural krasit će Inin spremnik u Kostreni

Ogromni mural krasit će Inin spremnik u Kostreni
Petnaest metara visoki spremnik Rafinerije nafte Rijeka, na istoku Kostrene, uskoro će krasiti ogromni mural s kostrenskim motivima. Autor Edi Gustin kroz tri će mjeseca oslikati površinu od gotovo dvije tisuće kvadrata.

Veliki spremnik 338-S-021A Rafinerije nafta Rijeka uskoro će poprimiti novi izgled. INA je u suradnji s Općinom Kostrena započela realizaciju projekta njegovog oslikavanja i predstavila ga javnosti. Posla se prihvatio poznati lokalni umjetnik Edi Gustin, a po završetku murala koji je osmislio, navedeni spremnik postat će najveći oslikani spremnik u Hrvatskoj.

Motivi će se crtati i oslikavati na površini od gotovo 2000 kvadrata, a kružni oblik spremnika predstavljat će dodatni izazov za autora.
 
Kostrenski doprinos Rijeci EPK-a

“Mural će krasiti kostrenski motivi poput mjesne crkve Sv. Lucije. Tu je i sidro kao simbol pomorstva i mirne luke kakva je Kostrena. Motiv koji prevladava je brod od papira koji čini vezu između pomoraca i umjetnosti. Napredak i kretanje ovoga kraja označavaju kotači i zupčanici, kao i kostrenski dimnjak koji pozicionira mjesto u pogledu promatrača s morske strane. Boje koje ću koristiti davat će dinamiku cijeloj slici”, otkrio je autor murala Edi Gustin.


Na suradnju upravo s lokalnim umjetnikom INA se odlučila jer, uz uljepšavanje vizure same rafinerije, kompanija ovime želi doprinijeti vizuri Općine Kostrena i Grada Rijeke koji će za dvije godine ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

“Podrška kulturnim manifestacijama i umjetnicima nešto je na što smo jako ponosni u Ini. Od samih početaka društveno smo odgovorna kompanija koja unapređuje život zajednice u kojoj djeluje i zato smo sretni što će naš oslikani spremnik doprinijeti ljepoti okoliša na upečatljiv i siguran način”, izjavio je na javnom predstavljanju projekta Erkki Ranta, direktor Rafinerije nafte Rijeka.
 
Turistički foto punkt

Spremnik 388-S-021 A izabran je kao najprikladniji za ovaj projekt zbog tehnološko- sigurnosnih razloga, ali i činjenice da je vidljiv s prometne lokalne ceste pokraj rafinerije.

“Pozdravljamo ovu jedinstvenu inicijativu. Kostrena će dobiti zanimljiv turistički resurs koji ćemo nastojati što bolje iskoristiti. Kad spremnik bude oslikan, uredit ćemo foto punkt za sve Kostrenjane i njihove goste kojima će sigurno privući pažnju” rekao je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena, naglasivši uspješnu suradnju Ine i Općine Kostrena.

Ako autora ne budu previše ometale vremenske prilike, spremnik sasvim posebnog izgleda u riječkoj će rafineriji osvanuti već početkom ovoga ljeta.