Kostrena 9. ožujak 2016.

Okus Kostrene va Zigmanovoj “škatuli”

Okus Kostrene va Zigmanovoj “škatuli”
Slatki okus Kostrene “Snjeguljica” je smjestila u pakiranje koje je osmislio poznati modni dizajner Juraj Zigman. Tako je nastao jedinstveni jestivi suvenir, koji s ponosom nosi naziv - Kostrenska torta.

Ideja o kostrenskoj torti dugo se “pekla” u glavama bračnog para Sablić. Nakon 15 su godina, uz pomoć Općine, misli pretočene u djela i rođen je autohtoni kostrenski suvenir. 

Probno “testiranje” nova je torta uspješno završila na prvoj Mikulni, krajem prošle godine. Predstavljena je tada mještanima i njihovim gostima, koji nisu skrivali oduševljenje.

“Ljudi su bili jako zadovoljni. Pozitivna povratna informacija bila je signal nami i Općini da se napravi neč više,” kaže Darko Sablić, koji je, zajedno sa suprugom Rozalindom, zaslužan za nastanak novog kostrenskog suvenira.

A od prvog signala do krajnjeg proizvoda nije trebalo proći dugo. Već nekoliko mjeseci kasnije, od brojnih namirnica koje asociraju na naš kraj, uz pomoć tajnog recepta, nastala je ukusna Kostrenska torta.

“Najvažniji sastojci su: suhe smokve, mendule, grožđice, suhe šljive, orehi i maslinovo ulje re va biskvit,” otkriva nam Sablić.
 
Torta koja priča priču

Atraktivna je torta upakirana u isto takvu ambalažu, koju potpisuje poznati modni dizajner, također Kostrenjanin, Juraj Zigman.

U kutiji je tako mnogo više od obične slastice ukrašene kostrenskim motivima. Torta je to koja priča priču, priču o povijesti, tradiciji, običajima, priču o Kostreni i Kostrenjanima. 

Sigurni smo da za razliku od običnih suvenira ovaj neće dugo stajati na policama. No, to nikako nije mana novog ukusnog kostrenskog suvenira. Baš naprotiv.