Kostrena 13. listopad 2017.

Općinski poticaji najzanimljiviji budućim poduzetnicima

Općinski poticaji najzanimljiviji budućim poduzetnicima
Sadašnji i budući kostrenski poduzetnici okupili su se jučer u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji, na 2. “Casually about business-u”. Poduzetnici i oni koji to žele postati dobili su mnoge korisne informacije, a najveći interes iskazali su za općinskim poticajima. 
 
U Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji pod pokroviteljstvom Općine Kostrena održao se drugi po redu Casually about business, na kojem su se okupili lokalni poduzetnici s ciljem razmjene iskustva što je posebno zanimljivo poduzetnicima početnicima. 
 
Vrijednost poslovnog povezivanja u lokalnoj zajednici prepoznale su INA kao partner projekta i tvrtka Enigma E.I. u ulozi sponzora drugog CAB-a.
 
“Ovakvo događanje podupire nastojanja Općine Kostrena da podigne razinu komunikacije s lokalnom poslovnom zajednicom i uključi kostrenske poduzetnike u procese donošenja odluka bitnih za njihovo poslovanje. Općina Kostrena sa svojim potporama podupire poduzetništvo i nadamo se da će poduzetnika u Kostreni biti sve više i više”, naglasio je u pozdravnom govoru načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić.
 
Entuzijazam i jasna vizija
 
Centralni dio događanja bila je panel diskusija s temom financiranja malih poduzetnika u kojoj su uz dvije poduzetnice početnice, sudjelovali Norman Žulj iz Privredne banke Zagreb, Martina Zekić, viši stručni suradnik za lokalni ekonomski razvoj i financije u Općini Kostrena i Silvija Gojević, u svojstvu moderatora. 
 
“Cilj nam je okupljati poduzetnike s područja Općine Kostrena, kako bi poticali poduzetništvo i pomagali poduzetnicima početnicima u njihovim prvim koracima jer postati poduzetnik je prilično teško. Potrebna je velika količina entuzijazma i jasna vizija. Važno je dobro se informirati i imati oko sebe krug ljudi koji će vas podržavati i usmjeravati”, rekla je Silvija Gojević.
 
Do 10 tisuća kuna novim poduzetnicima
 
“U općini Kostrena imamo oko 350 poduzetnika i obrtnika. Općina Kostrena pruža servis mještanima, a tako i poduzetnicima i gospodarstvenicima. Tu je i program poticanja poduzetništva, koji je aktivan od 2015. godine, kroz koji Općina dodjeljuje mjere, bespovratna sredstva. U posljednje tri godine dodijeljeno je 56 potpora, odnosno oko 407 tisuća kuna. Pristiže velik broj zahtjeva. Jedna od mjera je i potpora novoosnovanim tvrtkama, gdje Općina dodjeljuje maksimalno 10 tisuća kuna kod otvaranja tvrtke ili obrta. U planu je izrada novih mjera, tako da će početkom 2018. biti aktivan novi program”, poručila je Martina Zekić te pozvala sve zainteresirane sadašnje i buduće kostrenske poduzetnike da se jave sa svim pitanjima. 
 
U ugodnoj i opuštenoj atmosferi poduzetnici početnici, kao i oni nešto iskusniji upoznali su se s Programom poduzetništva Općine Kostrena i dobili vrijedne informacije o mogućnostima kreditiranja, ali i korisne savjete na što kod odabira modela financiranja treba obratiti posebnu pozornost. Cilj cijelog događanja je jačanje lokalnog gospodarstva međusobnim povezivanjem poduzetnika te razmjenom iskustva i znanja.