Kostrena 6. prosinac 2021. Klaudio Vrančić

Penzešu Nadalovu najveće priznanje Općine Kostrena

Penzešu Nadalovu najveće priznanje Općine Kostrena

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Kostrena, a u najsvečanijem trenutku nagrada za životno djelo postumno je dodijeljena kostrenskom umjetniku Ivanu Penzešu Nadalovu

Blagdan nebeskog zaštitnika Kostrene- svetog Nikole i Dan Općine, večeras su, uz brojne uzvanike, svečano obilježeni u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji. 


Svečanu sjednicu kako i priliči otvorio je predsjednik Općinskog vijeća, poručivši kako se u Kostreni nastavlja ulagati u komunalni razvoj i projekte, ali i obrazovanje, kulturu, socijalu, sport… te najavivši daljnja velika ulaganja, među kojima je izdvojio novi vrtić u Pavekima. 

Okupljene je pozdravio i prvi čovjek Kostrene. Općinski načelnik Dražen Vranić, čestitavši mještanima Kostrene, ali i građanima Kraljevice te svim pomorcima, blagdan njihova nebeskog zaštitnika- svetog Nikole.
 

“Godina je bila i zahtjevna i dinamična, no moram reći za nas u Kostreni i vrlo uspješna! Ne mislim pri tom na izbornu pobjedu, nego na sve ono što smo tijekom 2021. uspjeli ostvariti”,  poručio je Vranić, zahvalivši na pomoći svim suradnicima, prije svega djelatnicima Općinske uprave.

Na sve učinjeno u proteklih godinu dana Kostrenjani su se osvrnuli prigodnim filmom. Među komunalnim projektima svakako treba istaknuti proširenje ceste prema Žurkovu, proširenje groblja u Svetoj Luciji, brojna nova parkirališta, kao i projekte koji su u tijeku poput Kuće kostrenskih pomoraca ili Društveno- vatrogasnog doma u Pavekima.


Svečanu sjednicu uveličali su brojni gosti među kojima i prijatelji iz Grada Petrinje, koji su pozdravili okupljene. Kostrenjanima je ispred Primorsko- goranske županije čestitao zamjenik župana Vojko Braut, a u ime susjednih Gradova i Općina isto je učinio kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić. 

U najsvečanijem trenutku večeri dodijeljene su općinske nagrade zaslužnim mještanima koji su promicali ime i ugled Kostrene. Ona najprestižnija- za životno djelo postumno je dodijeljena umjetniku Ivanu Penzešu Nadalovu. Rođenom Kostrenjanu, slikaru i poeti, prije svega velikom čovjeku, koji je ostavio neizbrisiv trag, Kostrena je bila u svakoj slici i priči, istaknuto je na sjednici. 


Zahvalnice su dobili Boćarski klub Kostrena i Kickboxing klub Bura koji ove godine obilježavaju 25 godina djelovanja, kao i Vaterpolo klub Jadran te Košarkaški klub Kostrena za 20 godina, Osnovna škola Kostrena i udruga Vali za 15 godina te Sportska zajednica Općine Kostrena za 5 godina uspješnog rada. 

Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena proglašena je Lucija Datković, koja uz odličan uspjeh aktivno sudjeluje u brojnim izvannastavnim aktivnostima, a uspjehe je ostvarila i na raznim natjecanjima.