Kostrena 12. lipanj 2019.

Plava zastava i ove godine krasi kostrensku uvalu Svežanj

Plava zastava i ove godine krasi kostrensku uvalu Svežanj
Značajno međunarodno priznanje kvalitete i cijenjena turistička oznaka za plaže i marine- Plava zastava i ove se godine, po 11. puta, zavijorila u kostrenskoj uvali Svežanj.

U uvali Svežanj danas se zavijorila prepoznatljiva Plava zastava- međunarodno priznanje kvalitete i cijenjena turistička oznaka, koja će jednu od najpoznatijih kostrenskih plaža krasiti i ovog ljeta.


Plavu zastavu svečano su podignuli načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić.

“Izuzetno mi je drago što su zajednička nastojanja rezultirala dobivanjem Plave zastave. Raduje činjenica da su plaže u Kostreni svake godine sve ljepše i uređenije i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati još koju Plavu zastavu jer time podižemo kvalitetu turističke ponude i zadovoljstvo gostiju”, naglasila je Svetić.


“Plava zastava je iznimno značajna za Kostrenu, koja živi s industrijom, ali ovo je dokaz da je taj suživot moguć. Svake godine sve više ulažemo u plaže, koje zadovoljavaju sve standarde, čiste su, ekološki prihvatljive i ugodne za boravak svim kupačima”, poručio je općinski načelnik Dražen Vranić.


Plavu zastavu, koja mnogim posjetiteljima i turistima igra presudnu ulogu kod odabira destinacije, Kostrena je prvi puta dobila 2008. godine. 

Zastava se dodjeljuje na jednu sezonu i to isključivo plažama i marinama koje zadovoljavaju strogo definirane kriterije među kojima su: odgoj i obrazovanje za okoliš te informiranje javnosti, kvaliteta mora, upravljanje okolišem te sigurnost i usluge. 


“Prisustvovali smo mnogim seminarima o uvjetima koje plaže moraju zadovoljavati kako bi dobile Plavu zastavu i poticali stvaranje takvih uvjeta na kostrenskim plažama”, naglasila je Svetić.

Lučki kapetan Darko Glažar istaknuo je kako je kako je, po analizama županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, čak 96% našeg akvatorija izvrsne kakvoće, 3.5% dobre kvalitete, a samo 0.5 posto loše kakvoće.


Svečanom podizanju Plave zastave u kostrenskoj uvali Svežanj prethodio je nastup Ženske vokalne skupine Luštrin.