Kostrena 30. lipanj 2017.

Plava zastava ponovno na Svežnju

Plava zastava ponovno na Svežnju
Kostrenska uvala Svežanj ponovno je dobila međunarodno priznanje kvalitete i cijenjenu turističku markicu koja je milijunima turista glavni orijentir kod odabira destinacije. 

Uz prigodni program, načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić i direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena Sandra Svetić, podignuli su Plavu zastavu, ističući zadovoljstvo činjenicom njezinog povratka u Kostrenu.

“Iznimno sam sretan što ćemo ove godine na Svežnju ponovno podignuti Plavu zastavu jer ona predstavlja međunarodno priznatu i cijenjenu turističku oznaku, koju brojni turisti uzimaju kao jedan od glavnih kriterija pri odabiru mjesta u kojem će ljetovati. Posebno značenje ima upravo u Kostreni jer dokazuje da je suživot industrije i turizma moguć ako postoji zajedničko usmjerenje ka visokim ekološkim standardima u poslovanju i dobra suradnja u zajednici. Plava zastava ujedinjuje turistički sektor i zaštitu okoliša, ukazuje na visoku kvalitetu usluge, čistoću mora i obale te opremljenost i uređenost plaža, samim time znači i vrhunsku turističku promidžbu Kostrene”, istaknuo je Dražen Vranić, načelnik Općine Kostrena.

Prvu Plavu zastavu Kostrena je dobila 2008. godine. Prošle godine Plava zastava nije bila podignuta radi onečišćenja mora i obale uslijed ekološkog akcidenta koji se dogodio u Rafineriji nafte Rijeka. Njezinim povratkom u Svežanj, potvrđena je uspješna sanacija plaža i izvrsna kakvoća mora koju kontinuirano prati Nastavni zavod za javno zdravstvo. Uoči početka sezone, kostrenske plaže Smokvinovo, Svežanj, Spužvina i Klančić dobile su novi šljunak u čemu je sudjelovala i Rafinerija nafte Rijeka.

“Turistička zajednica Općine Kostrena, aktivna je u provedbi programa Plave zastave već više od deset godina. Prisustvovali smo mnogim seminarima o uvjetima koje plaže moraju zadovoljavati kako bi dobile Plavu zastavu i poticali stvaranje takvih uvjeta na kostrenskim plažama. Izuzetno mi je drago što su zajednička nastojanja rezultirala dobivanjem Plave zastave, koju naša Uvala Svežanj ponosno ističe još od 2008. godine, a taj je kontinuitet, na sreću, samo nakratko prekinut. Kada plaža nosi Plavu zastavu, to znači da udovoljava čitavom nizu strogo definiranih međunarodno priznatih kriterija, stoga ne čudi što je našim gostima nerijetko i jedan od kriterija za izbor Kostrene kao poželjne destinacije. Raduje činjenica da su plaže u Kostreni svake godine sve ljepše i uređenije jer time podižemo kvalitetu turističke ponude i zadovoljstvo gostiju. Zahvalila bih se na uspješnoj suradnji Općini Kostrena, Udruzi Lijepa naša te našim spasiocima neophodnim za sigurnost na plažama”, izjavila je Sandra Svetić, direktorica Turističke zajednice Općine Kostrena.

Na podizanju Plave zastave u Svežnju sudjelovali su i polaznici kampa “Junior spasilac”, a svoju ulogu na plažama zorno su prikazali pokaznom vježbom spašavanja iz mora. Uz mlade spasioce s područja Primorsko- goranske županije, u kampu su na dodatnoj obuci i polaznici tečaja iz Koprivnice i Topuskog.