Kostrena 19. travanj 2017.

Podsjetnik na pobjedu koja je Kostreni vratila slobodu

Podsjetnik na pobjedu koja je Kostreni vratila slobodu
Dan oslobođenja Kostrene obilježen je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na groblju Sv. Lucija, kao i prigodnim programom u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija.

Kostrenjani nisu zaboravili na burnu prošlost. Dan oslobođenja Kostrene obilježen je na mjesnom groblju sv. Lucija, gdje su predstavnici Općine Kostrena, predvođeni općinskom načelnicom Mirelom Marunić te predstavnici Udruge antifašističkih boraca Kostrene položili vijence i zapalili svijeće na spomeniku palim borcima NOB-a.

Program obilježavanja značajne obljetnice nastavljen je u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija.

“Na današnji dan, 19. travnja, prije 72 godine, oslobođena je Kostrena od fašističkih i nacističkih zločinaca,” naglasio je Ljubomir Paškvan, predsjednik UABA Kostrene podsjetivši na povijest i važnu ulogu kostrenskih antifašista u Drugom svjetskom ratu. Paškvan je naglasio i važnost obrazovanja mladih koji, kako kaže, ne znaju dovoljno o povijesnim činjenicama.

“Dan oslobođenja Kostrene je obljetnica koja u našim srcima ima posebno značenje. Podsjetnik je na odlučujuću pobjedu koja je Kostreni vratila najveće bogatstvo- slobodu. Danas s ponosom slavimo slikovitu prošlost, kulturnu baštinu i stoljetnu tradiciju Kostrene te potvrđujemo njenu antifašističku pripadnost,” rekla je općinska načelnica Mirela Marunić te naglasila kako bez pobjeda i žrtvi antifašističkih boraca, kao i hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, Kostrena ne bi bila mjesto kakvo je danas. 

U programu obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene sudjelovali su i učenici literarne grupe OŠ Kostrena i KUD “Sloga” Hreljin.