Kostrena 25. srpanj 2022. Tekst: Općina Kostrena

Pogodnosti za kostrenske učenike u novoj školskoj godini

Pogodnosti za kostrenske učenike u novoj školskoj godini
Sufinanciranje troška prijevoza redovnim učenicima koji obavljaju praksu tijekom ljetnih mjeseci

Općina Kostrena sufinancirat će troškove mjesečne karte KD Autotroleja svim redovnim učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Kostrene koji uz zahtjev dostave potvrdu škole ili poslodavca o obavljanju obavezne učeničke prakse tijekom srpnja i/ili kolovoza te dokaz o kupnji mjesečne autobusne karte, ukoliko to pravo već ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi. Zahtjev za refundiranje troška prijevoza u iznosu od 25 % za mjesec srpanj i 25% ili 100% za mjesec kolovoz (ovisno o tome je li sufinanciranje ostvareno od strane Ministarstva), može se predati u Općini Kostrena, od 30. kolovoza do 30. rujna 2022.

Sufinanciranje  prijevoza i nabavke udžbenika i školskih potrepština za učenike srednjih škola

Općina Kostrena će i ove godine svojim srednjoškolcima osigurati poklon bon u iznosu 600 kuna za nabavku udžbenika i školskih potrepština. Ovu pogodnost moći će ostvariti svi učenici koji imaju prebivalište na području Kostrene, a koji to pravo ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi.

Bonovi će se izdavati u Općini Kostrena od 15. kolovoza do 30. rujna, a moći će ih se iskoristiti do 31. listopada 2022. godine u knjižarama Školska knjiga, Hoću knjigu, Narodne novine i V.B.Z. Kako bi ostvarili pravo na bon, učenici su dužni dostaviti uvjerenje o prebivalištu (potvrdu MUP-a ili osobnu iskaznicu) i potvrdu o upisu u školsku godinu 2022./2023. Korisnicima koji su udžbenike ili potrepštine za srednju školu nabavili u nekoj drugoj knjižari ili putem online prodaje refundirat će se troškovi uz predočenje izvornika računa (na ime podnositelja zahtjeva).

Zahtjev za nadoknadu troškova može se podnijeti najkasnije do 31. listopada 2022. Računu je potrebno priložiti uvjerenje o prebivalištu ili osobnu iskaznicu učenika, potvrdu škole koju učenik pohađa.


Iako još nije donesena Odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja o sufinanciranju prijevoza učenicima srednjih škola sa 75% cijene mjesečne autobusne karte, Općina Kostrena će kao i prethodnih godina sufinancirati 25%  troška mjesečne karte svim redovnim učenicima srednjih škola za period od rujna 2022. do lipnja 2023. godine. Obavijest o izdavanju potvrda objavit će se naknadno, a kako bi ostvarili ovo pravo, učenici će morati dostaviti dokaz o prebivalištu (potvrdu MUP-a ili osobnu iskaznicu) i potvrdu o upisu u školsku godinu 2022./2023.

Poklon bon prvašićima i nastavni materijali za učenike slabijeg imovinskog stanja

Učenicima prvog razreda Osnovne škole Kostrena Općina Kostrena daruje bon u iznosu 300 kuna za kupnju školskih potrepština u knjižarama Školska knjiga, Hoću knjigu i Narodne novine. Poklon bonovi će se učenicima podijeliti na prigodnoj svečanosti povodom početka nove školske godine. Učenicima koji su korisnici programa socijalne skrbi, Općina Kostrena će osigurati dodatne nastavne materijale (radne bilježnice, likovne mape i sl.) do punog kompleta (prema popisu OŠ Kostrena), koje će preuzeti u školi s početkom održavanja nastave.

Općina će svim osnovnoškolcima koji imaju prebivalište na području Kostrene financirati komplet radnih bilježnica za obvezne predmete dok će svim učenicima OŠ Kostrena i u narednoj školskoj godini osigurati prijevoz školskim autobusom.

Povećat će se i participacija Općine u troškovima programa produženog boravka kako bi unatoč porastu svih ulaznih troškova, krajnja cijena za roditelje ostala na razini dosadašnje.

Ovim pogodnostima treba dodati i stipendiranje učenika i studenata koje se dodjeljuju po kriterijima izvrsnosti, deficitarnih zanimanja te učenicima, odnosno studentima slabijeg imovinskog stanja.