Kostrena 20. travanj 2016.

Poštovanje prema povijesti i vrijednostima

Poštovanje prema povijesti i vrijednostima
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim programom u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija obilježen je Dan oslobođenja Kostrene.

Predstavnici Općine Kostrena i Udruge antifašističkih boraca Kostrene i antifašista Republike Hrvatske, položili su vijence na spomenike palim borcima NOB-a. Vijenci su položeni na spomen ploče na zgradi općinske uprave i ispred Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji te na spomenike na Valentinovu, ispred stare škole u Sv. Barbari i na autobusnoj stanici na Žuknici. 

Centralni događaj obilježavanja Dana oslobođenja Kostrene započeo je u 18 sati na groblju sv. Lucija i nastavio se prigodnim programom u Narodnoj čitaonici u Sv. Luciji u kojem su sudjelovali učenici literarne grupe OŠ Kostrena pod vodstvom profesorice Ine Randić Đorđević i KUD “Sloga” Hreljin.

Za sve poginule u NOB i Domovinskom ratu na polaganju vijenaca bili su predstavnici Općine Kostrena, načelnica Mirela Marunić, zamjenik načelnice Davor Willheim, predsjednica Općinskog vijeća Gordana Vukoša, općinski vijećnici Željko Linšak, Zoran Rubinić, Darko Tonković i Željko Vrban, predsjednik Udruge antifašističkih boraca Kostrene Ljubomir Paškvan, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić i županijski vijećnici Tatjana Smeraldo, Sanjin Vrkić i Hrvoje Maračić.

U prigodnom govoru, predsjednik Udruge Ljubomir Paškvan podsjetio je na povijesne činjenice koje su dovele do stvaranja antifašističkih pokreta, kao i na važnu ulogu antifašista u Kostreni u Drugom svjetskom ratu. Kostrena je dala 257 partizana, a samo jedan Kostrenjanin je služio okupatoru dok ih je u ratu živote izgubilo više od stotinu. Paškvan se osvrnuo i na učestalo prekrajanje povijesnih činjenica  i umanjivanje uloge NOB-a u današnjoj povijesti, kao i negiranje antifašističke borbe bez koje bi Dalmacija i Primorje bili dio Italije. Zahvalio se na potpori Primorsko-goranskoj županiji, Općini Kostrena i Osnovnoj školi Kostrena.

“Okupili smo se povodom Dana oslobođenja Kostrene, obljetnice koja za nas simbolizira mnogo toga. S ponosom se prisjećamo iznimne pobjede koja je našem mjestu vratila njegovo najveće bogatstvo - slobodu. Danas s radošću iskazujemo poštovanje prema svojoj povijesti i vrijednostima koje su izgradile život koji danas živimo i društvo kojem pripadamo. Također, danas ovdje stojimo ispunjeni zahvalnošću te s pijetetom odajemo počast borcima Kostrene koji su nesebično založili svoj život za naše pravo na slobodu, različitost, toleranciju i suživot u ozračju međusobne solidarnosti i razumijevanja. No zahvalnost ne iskazujemo samo mislima i srcima, već i djelima. Stoga nam je dužnost i cilj nastaviti graditi Kostrenu kao zajednicu koja živi u prijateljstvu i poštivanju i čiji se prosperitet temelji na zdravom dijalogu i zajedničkom radu,” poručila je općinska načelnica Mirela Marunić.

Govor je održao i predsjednik Županijske skupštine Primorsko- goranske županije Erik Fabijanić, naglasivši kako je kao branitelj sudjelovao u Domovinskom ratu i istaknuo važnost neprestane borbe sa slobodu kao najvrjednijeg i neotuđivog pravu svakog čovjeka.

Izvor: Općina Kostrena