Kostrena 1. travanj 2020.

Potvrđeni prvi slučajevi koronavirusa u Kostreni

Potvrđeni prvi slučajevi koronavirusa u Kostreni
Dvoje mještana Kostrene pozitivno na Covid- 19. Radi se o članovima iste obitelji koji su putovali u inozemstvo, a period od povratka do razvoja simptoma proveli su u kućnoj samoizolaciji pod nadzorom epidemiologa.

Posljednjim testiranjima na području PGŽ među pozitivnima na Covid- 19 su i dvoje mještana iz Kostrene. Radi se o članovima iste obitelji koji su putovali u inozemstvo tako da se ne radi o slučajevima lokalne transmisije. 

Period od povratka do razvoja simptoma proveli su u kućnoj samoizolaciji pod nadzorom epidemiologa. U skladu s preporukama, tijekom perioda samoizolacije nisu imali nikakve socijalne kontakte s okolinom i obitelji, izuzev kontroliranih nužnih kontakata dostave osnovnih namirnica. 

Obzirom na još uvijek relativno mali broj oboljelih na području PGŽ, svi pacijenti kod kojih su se razvili simptomi zaraze koronavirusom i u slučajevima kada je riječ o blažoj kliničkoj slici smještaju se u Klinički bolnički centar Rijeka.

Po dobivenoj informaciji, Općina Kostrena održala je sastanak s ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko- goranske županije Vladimirom Mičovićem, zamjenikom ravnatelja Željkom Linšakom te glavnim epidemiologom Dobricom Rončevićem, koji je istaknuo kako jedino odgovornim pridržavanjem mjera o samoizolaciji, kao u slučaju članova ove obitelji, možemo kontrolirati pojavu lokalne transmisije. 

Pojavom prvih slučajeva na području Kostrene, NZZJZ PGŽ, Stožer civilne zaštite Općine Kostrena i općinski načelnik Dražen Vranić bit će u svakodnevnom kontaktu radi praćenja daljnje situacije, nadziranja mjera i informiranja javnosti.

Izvor: Općina Kostrena