Kostrena 26. travanj 2017.

Predstavljen budući Dom za starije i nemoćne u Kostreni

Predstavljen budući Dom za starije i nemoćne u Kostreni
​Na inicijativu Udruge umirovljenika “Penko”, u Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija, članovima udruge održana je prezentacija projekta izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe koji će se graditi u Kostreni.

Uvod u prezentaciju dala je načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić, predstavljanjem članova Radnog tima i podsjećanjem da se radi o projektu čija se izgradnja planira već dugi niz godina.  

“U Republici Hrvatskoj ne postoji slična ustanova kakvu planiramo izgraditi u Kostreni, kojom bi osim unapređenja kvalitete života mještana Kostrene kroz dostupnost najmodernije skrbi u blizini mjesta stanovanja, otvorili preko 75 novih radnih mjesta te time Kostrenu približili mogućnosti da budemo općina bez nezaposlenih,” naglasila je Marunić.

Direktorica trgovačkog društva u osnivanju Maša Smokrović, pojasnila je značenje doma 4.0 generacije i što on podrazumijeva u smislu koncepcije i opremanja unutarnjih i vanjskih prostora kao i način skrbi o budućim korisnicima. Takav dom podrazumijeva model stanarskih zajednica u manjim zasebnim jedinicama, prostornu fleksibilnost, standardizirane veličine jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, holistički pristup i salutogenezu (socio- medicinski koncept koji se usredotočuje na čimbenike koji podupiru zdravlje čovjeka i osjećaj zadovoljstva). Dom u Kostreni imao bi i dnevni centar u koji bi korisnici dolazili u vrijeme dok je obitelj koja se o njemu brine na poslu, ali i pružanje različitih usluga u kući korisnika čime bi se omogućila kvalitetna izvaninstitucionalna skrb. Važan dio svakako bi bile jedinica za palijativnu skrb i jedinica za Alzheimerovu bolest.

Idejno rješenje predstavio je arhitekt Dario Travaš iz tvrtke ATP koja ima bogato iskustvo u projektiranju takvih ustanova diljem Europe, naglasivši kako se u koncepciji i oblikovanju prostora vodio premisom da sve sobe imaju pogled na more, samim time sve jedinice postaju jednako vrijedne, vodeći računa i o usklađenosti s prostorom. Treba imati na umu da se dom gradi danas, ali je potrebno promišljati za budućnost i osigurati dugoročnu konkurentnost i održivost ustanove na tržištu. 

Uz različita pitanja o načinu na koji funkcionira takva ustanova, ipak je naviše interesa izazvalo pitanje cijene smještaja. Prema prvim projekcijama tržišna cijena usluga DSNO Kostrena u punom iznosu kretala bi se od 6.000 do 9.000 kuna ovisno o stupnju gerijatrijske njege. Cijena koju bi plaćali mještani, ovisit će o razini sufinanciranja temeljem odluke Općinskog vijeća kojim bi se utvrdili kriteriji sufinanciranja za mještane Općine Kostrena, kao i razini sufinanciranja pojedinih kategorija smještaja od strane HZZO (Alzheimerova demencija, palijativna skrb, dnevni centar). Prema sadašnjim socijalnim kriterijima, prosječna cijena za većinu mještana Kostrene trebala bi se kretati oko 3.500 kuna.

Dom u Kostreni ne treba sagledavati isključivo kao projekt namijenjen mještanima i korisnicima iz Kostrene nego i kao potencijalnu mogućnost za razvoj zdravstvenog turizma. Samim time ekonomska cijena prestaje biti isključivi faktor o kojem će ovisiti popunjenost kapaciteta jer je velika potražnja za kvalitetnim smještajem u čitavoj Europi, a posebno ako je na ovako atraktivnoj lokaciji kakvu bi imala Kostrena. Optimalnu popunjenost omogućit će jedino atraktivna ponuda, suvremena, prostorna i funkcionalna rješenja u skladu s novim trendovima organiziranog smještaja starijih osoba uz vrhunsku uslugu  relevantnih domaćih i stranih stručnjaka kao i različitih udruga koje mogu biti važno savjetodavno tijelo u detektiranju potreba korisnika, opremanju prostora i unaprjeđenju usluga. 

Maketa Doma izložena je u predvorju Narodne čitaonice i moći će se pogledati do kraja travnja. Informacije o projektu bit će objavljene na internetskoj stranici Općine Kostrena, a za sva pitanja na raspolaganju su stručne službe Općine putem službene e-mail adrese kostrena@kostrena.hr