Kostrena 7. studeni 2014.

Probuđena kostrenska jesen

Probuđena kostrenska jesen
U Kostreni trinaest definitivno nije nesretan broj. Naime, iako je “Jesen u Kostreni” proteklih godina bila toliko slabo posjećena da se organizatorima činilo kako manifestaciji prijeti gašenje, ove se godine sve promijenilo. Dobar ovogodišnji program brzo je prepoznat. Rezultat- oko dvije tisuće posjetitelja na preporođenoj, trinaestoj po redu, “Jeseni u Kostreni”, za koju se u narodnoj čitaonici Sv. Lucija i doslovno tražila karta više.  Jesen je počela predstavom “Njuške”, Teatra Exit, slijedile su “Ljubav na prvi pogled”, u izvedbi Kazališne grupe Lectirum iz Zagreba, zatim “Sladoled”, Teatra Gavran, “Postdiplomsko obrazovanje”, “Sezona kiselih krastavaca” i “Duhi” Dramske kumpanije Katedre Čakavskog sabora Kostrene. Da ne bude sve na predstavama pobrinula se izložba “Plavo svjetlo” te dakako veliko finale- plesnjak uz Big band Josipa Forembachera.

“Nedavno je va našoj županiji bilo istraživanje- kuliko su mještani zadovoljni kulturnim zbivanjima, Kostrena je od 36 ispitanih na deveton mjestu, čak smo iznad Opatije. Tako da san ja super ponosna i zadovoljna,” poručila je Vesna Valenčić, predsjednica Odbora za odgoj i obrazovanje Općine Kostrena.

Dobri rezultati, smatraju organizatori, plod su programskih promjena, kroz koje je ove godine prošla “Jesen u Kostreni”.

“Kroz ovih trinajst let pokazalo se je da su koncerti va Kostreni vavik slabo posjećeni, bila to klapa ili zbor. Bil nan je tu i Kaplan, ki j pobjedil na tv showu “Do posljednjeg zbora”. Bili su fantastični, bilo je super, ali slabo posjećeno i onda smo odustali od koncerata.”

Zanimljivo “Jesen u Kostreni” nastala je po uzoru na “Kastafsko kulturno leto”.

“Po letu je sagdere neč to nan je sima poznato, a po letu je Kostrena more, sunce i kupanje, drugo nikoga niš ne zanima, a jesen je bila nikako pusta u ono vrime pred 12 let. Na početku je to funkcioniralo ko ove jeseni, možda čak i bolje, tako da ja se nadan kako smo sad krenuli da će drugo leto bit bolje još,” za kraj je poručila Vesna Valenčić.

Organizatori “Jeseni u Kostreni” su Narodna čitaonica Kostrena Sv. Lucija i Odbor za kulturu, odgoj i obrazovanje Općine Kostrena, uz pomoć Turistička zajednica.