Kostrena 19. svibanj 2017.

Promocija čakavske početnica “Kostrensko Ča va žepiću”

Promocija čakavske početnica “Kostrensko Ča va žepiću”
Čakavska početnica “Kostrensko Ča va žepiću” večeras je svečano predstavljena Kostrenjanima u prepunoj Narodnoj čitaonici Kostrena Sv. Lucija. 

Dvogodišnja suradnja Dječjeg vrtića “Zlatna Ribica” i kostrenske pjesnikinje Branke Kržik Longin te brojnih zaljubljenika u čakavštinu urodila je plodom- jedinstvenom čakavskom početnicom “Kostrensko Ča va žepiću”.

Knjiga i pripadajući CD namijenjeni su najmlađim Kostrenjanima, kako bi se sačuvala lokalna čakavština, a rezultat su velike ljubavi prema Kostreni. 

Stvaralački projekt izrade kostrenskog “besedara” započeo je 2016. godine sakupljanjem riječi na čakavskom dijalektu u suradnji s roditeljima, nonama i nonićima polaznika dječjeg vrtića. 
 
30 čakavskih pjesama i zvučni zapis 

“Djeca su istraživala kulturu življenja nekad i danas, igrali se igara naših starih, upoznala specifičnosti kostrenskog kraja i stekla dragocjeno iskustvo međugeneracijske solidarnosti i povezanosti. Projekt je rastao i razvijao se zajedničkim trudom i sinergijom svih uključenih. Ugostili smo čakavske pjesnike, slušali čakavštinu, prikupljali riječi i ilustrirali pojedine teme. Djeca su istraživala, objašnjavala pojmove i crtala slova abecede, a pjesnikinja Branka Kržik Longin, napisala je trideset čakavskih pjesama namijenjenih djeci i pomogla u prikupljanju čakavskih besed. Izrađen je i zvučni zapis autoričina čitanja kako bi pjesme izvorno mogla doživjeti i djeca koje još ne znaju čitati,” rekla je Jasminka Pribanić, ravnateljica dječjeg vrtića Zlatna Ribica.

“Na korice jedne teke ku san pred puno puno let kupila, z nutarnje strane, narisala san jedno srce, na srcu žepić i napisala- ovde biva naše kostrensko Ča. Moj san bit će do kraja dosanjan kad će morda neko od ove dičice zakučit na svoje miće srce isto tako jedan žepić, va njega nastanit naše kostrensko Ča zavavek, ko ča san ga nastanila ja i jako puno vas ki ste ovde,” poručila je Branka Kržik Longin.

Čakavska početnica zamišljena je kao besedar kostrenske čakavštine, slikovnica i interaktivna čitanka. Koncipirana je kao rječnik kostrenskoga čakavskog govora s po nekoliko “besed” za svako slovo abecede. Svaka je riječ akcentuirana i prikazana predivnim dječjim ilustracijama te popraćena čakavskom pjesmom uz kratko objašnjenje pojedinih riječi. 
 
Putovanje s kostrenskim Ča

“Sve je u ovoj knjizi nježno i primjereno djeci, od pjesama do ilustracija, puno ljubavi i zajedništva. Ono po čemu je ova knjiga posebno vrijedna vidljivo je u činjenici da nije riječ o nečijem autorskom projektu, već je početnica plod sinergije ravnateljice i djelatnika vrtića, roditelja i djece, nona i nonića i  mnogih zaljubljenika u čakavsku riječ. Možemo reći da nas ova kostrenska početnica vodi na putovanje s kostrenskim Ča i svi su pozvani da se pridruže kako se ono nikada ne bi pozabilo. Nadamo se da će ova knjiga pronaći put do mićeh kostrenskeh src u koje će pohraniti ljubav prema kostrenskom kraju i govoru i biti lijepa uspomena na dane provedene u vrtiću,” zaključila je Pribanić.

Svečanom promocijom čakavske početnice završili su 11. Čakavski susreti, što su se u Kostreni održavali od 15. svibnja do danas, u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Kostrena.

“Nije se mogao dogoditi ništa ljepše za zatvaranje naših 11. Čakavskih susreta u Kostreni od predstavljanja ove krasne početnice,” poručila je predsjednica Katedre Čakavskog sabora Kostrena Anđelka Rasol.