Kostrena 28. srpanj 2017.

Sjajne vijesti za kostrenske učenike

Sjajne vijesti za kostrenske učenike
Općina Kostrena i ove je godine osigurala besplatne udžbenike za osnovnoškolce dok će srednjoškolcima sufinancirati troškove nabavke udžbenika te troškove mjesečne autobusne karte.

Kao i prethodnih godina, učenici osnovne škole s prebivalištem ili stalnim boravištem na području Općine Kostrena, dobit će besplatne udžbenike. Za učenike prvog razreda Osnovne škole Kostrena osiguran je i poklon bon u iznosu 300 kn kojeg će moći iskoristiti za školske potrepštine u knjižarama Školske knjige, V.B.Z.-a i Narodnih novina. Poklon bonovi učenicima će se uručiti na svečanosti prvog dana škole. Polaznicima Osnovne škole Kostrena udžbenici će biti predani u školi, dok će učenici koji osnovnu školu pohađaju izvan Kostrene, ovo pravo ostvariti tako da će roditeljima biti refundirani troškovi nabavke udžbenika, odnosno kompleta udžbenika za korisnike prava socijalne skrbi.

Informacije o potrebnoj dokumentaciji  kako bi se ostvarilo ovo pravo, mogu se pronaći na internetskoj stranici Općine ili u sjedištu Općinske uprave na adresi Sv. Lucija 38. Zahtjevi za refundaciju zaprimat će se od 21. kolovoza do 31. listopada 2017. godine, a zahtjevu je potrebno priložiti original račun (R1), uvjerenje o prebivalištu ili osobnu iskaznicu za dijete (učenika), potvrdu škole koju učenik polazi, te broj računa na koji će se izvršiti uplata.

Općina Kostrena predvidjela je i sredstva za sufinanciranje nabavke udžbenika učenicima srednjih škola koji imaju prebivalište na području Općine. Svaki srednjoškolac dobit će bon u iznosu od 600 kuna kojeg će moći iskoristiti, za nabavku udžbenika i školskih potrepština, u knjižarama Školska knjiga, V.B.Z. ili Narodne novine.

Bonovi će se moći preuzeti u Općini Kostrena od 21. kolovoza do 29. rujna te iskoristiti do 31. listopada 2017. godine. Prilikom izdavanja bonova učenici moraju dostaviti dokaz o prebivalištu i potvrdu o upisu za školsku godinu 2017./2018.

U školskoj godini 2017./2018. srednjoškolcima će se sufinancirati i trošak mjesečne karte javnog linijskog prijevoznika KD “Autotrolej”. Redovnim učenicima srednjih škola koji imaju prebivalište na području Općine Kostrena, a koji ne ostvaruju pravo na financiranje troška prijevoza po nekom drugom osnovu, za razdoblje rujan- prosinac 2017.  u iznosu od 25% cijene mjesečne pokazne karte. Potvrde kojima će se ostvariti pravo na subvenciju prijevoza izdavat će se od 21. kolovoza 2017. godine. Kako bi ostvarili ovo pravo, potrebno je dostaviti dokaz o prebivalištu (potvrda MUP-a ili osobna iskaznica) i potvrdu o upisu u školsku 2017./2018. godinu.

Osim udžbenika i javnog prijevoza, Općina Kostrena stipendira svoje učenike i studente mjesečnim stipendijama u iznosu od 500 kuna za učenike i 700 kuna za studente. Općina namjerava  osigurati sredstva i za stipendiranje učenika i studenata u deficitarnim zanimanjima koje će provoditi u suradnji s lokalnim privrednicima.

Foto: ilustracija