Kostrena 22. lipanj 2016.

Soljenje mora i fešta od zore do sutona

Soljenje mora i fešta od zore do sutona
Velika fešta na kostrenskoj Novoj vodi počela je s prvim zrakama sunca i potrajala sve do zalaska. Zahvaljujući “Kostrenskom SOLsticiju” ovogodišnja “Dobrodošlica ljetu” i doslovno je zaslužila svoj naziv. 

Točno u 5 sati i 15 minuta, dok je većina još spavala, na najvećoj kostrenskoj plaži Nova voda počeo je “Kostrenski SOLsticij”, velika fešta koja je potrajala sve do 20 i 54 minute, odnosno do zalaska sunca. 

Kostrenjani su se tako razbudili uz zvukove violončela Petra Kovačića, a tijekom dana su ih zabavljali: Zoran&Rajko, “Sideffects”, “2 stupid dogs”, “Memphis duo”, Goran Vrkić, Jelena Androić, Limena glazba Trsat, “Marinada” i “Greške”.

“Ovo je još jedno u nizu događanja s kojima nastojimo obogatiti turističku ponudu u Kostreni. Ideja je jako zanimljiva, neobična. Privukla je pažnju i ljude i drago mi je da Kostrena u tom turističkom dijelu sve više napreduje,” poručila je općinska načelnica Mirela Marunić. 

“Kostrenski SOLsticij” nova je manifestacija i veliko finale ovogodišnje “Dobrodošlice ljetu”. Spoj je to ljetnog solsticija i Svjetskog dana glazbe. 

Manifestacija nije samo zabavnog karaktera. Uz cjelodnevni glazbeni program na Novoj vodi Kostrenjani i njihovi gosti solili su more. Doslovno. Performansom “Soljenje mora” organizatori su željeli na jedinstven način poslati ekološku poruku i skrenuti pozornost na klimatske promjene i važnost očuvanja okoliša.

“Soljenje mora je fraza koja znači rađenje posla koji nema smisla. S obzirom na informacije o velikim količinama hladnih masa koje desaliniziraju more sjetili smo se i napravili jednu duhovitu akciju soljenja mora. Željeli smo poslati poruku da to nije bezopasno i da je nešto o čemu treba razmisliti,” pojasnio je zagrebački konceptualni umjetnik Hrvoje Đukez, koji je zajedno s kolegom Borisom Greinerom i Alenom Fućkom osmislio jedinstveni performans.  

“Jako smo zadovoljni manifestacijom s obzirom na to da se održava prvi puta. Posjetitelji su jako dobro reagirali. Neki nisu znali za manifestaciju pa su se ugodno iznenadili. Uživali su u glazbi, a mnogi su se i sami uključili u soljenje mora,” zaključila je direktorica Turističke zajednice općine Kostrena Sandra Svetić, koja je zajedno s općinskom načelnicom također posolila more. 

More su mogli posoliti svi posjetitelji popularne kostrenske plaže, a to su učinili i ronioci Kluba podvodnih aktivnosti Kostrena, koji su izveli “podvodno soljenje”. U manifestaciji su sudjelovale i brojne udruge. Na šetnici su izlagali kostrenski umjetnici, dok je dio njih nedaleko šetnice izrađivao keramiku.