Kostrena 25. svibanj 2018.

Sportsko natjecanje djece s teškoćama u razvoju

Sportsko natjecanje djece s teškoćama u razvoju
Državni susret specijalne olimpijade djece s poteškoćama u razvoju (MATP) održan je danas u Sportskoj dvorani u Kostreni, gdje se okupilo i natjecalo 15 ekipa iz svih krajeva Hrvatske i Slovenije.

Stotinjak sudionika okupilo se danas u Sportskoj dvorani Kostrena na 8. izdanju Državnog susreta specijalne olimpijade djece s poteškoćama u razvoju (MATP). Motor activities trening program je službeno potvrđen program specijalne olimpijade, namijenjen osobama s najtežim stupnjem motoričkih i senzornih oštećenja, koja ne mogu zadovoljiti precizna, univerzalna pravila specijalne olimpijade. 

U sklopu MATP-a su u Kostreni su tako gostovale brojne domaće i strane ustanove i udruge koje skrbe o djeci s teškoćama u razvoju. Ove godine sudjelovalo je 15 ekipa iz svoh krajeva Hrvatske te gosti iz susjedne Slovenije, a svoj je doprinos dalo i pedesetak volontera s riječkog sveučilišta. 
 
Prilagođeni popularni sportovi

Sudionici su se natjecali u prilagođenim varijantama popularnih sportova poput: nogometa, košarke, rukometa, tenisa, kuglanja…

“Natjecanje je poligonskog smisla u sportovima koji su službeni na Olimpijskim igrama. Koristimo elemente sportova s prilagođenom opremom i rekvizitima, tako da ih je djeci što jednostavnije svladati”, rekao je Robert Đukić iz Centra za rehabilitaciju Fortica.

“Ovo je jedinstveno natjecanje koje je s puno entuzijazma Fortica osmislila još prije osam godina. Natjecanje je postalo međunarodno i ono je puno više od sporta jer su sudionici pobijedili već samom činjenicom da se natječu u sportovima, u kojima to nisu očekivali da će moći”, naglasila je zamjenica primorsko- goranskog župana Marina Medarić, koja je otvorila natjecanje. 

Organizatori su Kostrenu izabrali zbog blizine, ali i niza pogodnosti poput tehničkih predispozicija sportske dvorane i pristupačnosti prostora.

“Ovo je značajan događaj za općinu Kostrena. Meni je drago da se ponovno odvija u našoj dvorani. Zahvaljujem se Centru za rehabilitaciju Fortica što su nas prepoznali kao Općinu koja mnogo ulaže u sport osoba s posebnim potrebama”, poručio je općinski načelnik Dražen Vranić.

Centar za rehabilitaciju Fortica

Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica je ustanova socijalne skrbi koja pruža usluge stalnog smještaja i poludnevnog boravka za djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom, te se korisnicima osiguravaju različiti rehabilitacijski programi, radno okupacijska i fizikalna terapija te usluge socijalnog rada.  

Uz navedeno Fortica provodi različite programe s ciljem unaprjeđenja položaja osoba s invaliditetom. S obzirom na specifične potrebe korisnika sustavno se radi na poboljšanju i unapređenju kvalitete života korisnika u ustanovi pa je tako već osmu godinu za redom Fortica organizator državnih susreta MATP-a.