Kostrena 13. travanj 2016.

Stiglo “pojačanje” za kupališnu sezonu

Stiglo “pojačanje” za kupališnu sezonu

Nabavkom novog vozila Komunalno društvo Kostrena želi podignuti kvalitetu svojih usluga i omogućiti još efikasnije čišćenje kostrenskih plaža i obalnog puta tijekom turističke sezone.

Komunalno društvo Kostrena zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima u prethodnoj poslovnoj godini osim što će otvarati nova radna mjesta, nastavilo je s obnovom svojeg voznog parka kojim želi povećati radnu učinkovitosti i kvalitetu usluga, stavljajući naglasak i na očuvanje okoliša.

“U prošloj godini prihodi KD Kostrena iznosili su 9,1 milijun kuna uz ostvarenu dobit, nakon oporezivanja, od 236 tisuća kuna. Uspješno su preuzeti poslovi koji su se ranijih godina povjeravali koncesionarima, kao što su uređenje zelenih površina, održavanje plaža i čišćenje autobusnih stanica, a koji danas čine 54% ukupnih prihoda komunalnog društva. Financijski rezultat bio bi i bolji da se uspjelo naplatiti 470 tisuća kuna nenaplativih potraživanja starijih od 3 godine,” rekao je član Uprave KD Kostrena Tomislav Matić.

Uz pozitivno financijsko poslovanje, veliki iskoraci napravljeni su u kvaliteti usluga obnovom voznog parka kao i potpuno automatiziranim načinom naplate parkiranja uz postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije. Od naplate parkirališta komunalno društvo je ostvarilo prihod od 450 tisuća kuna, uz zadržavanje niskih cijena usluge i posebno povoljnim uvjetima za lokalno stanovništvo.

Goupil na plaži

Obnova voznog parka započela je prošle godine kupnjom višenamjenske čistilice dok je ove godine uoči najvećih radova na otvorenom i pripreme za ljetnu sezonu, dio voznog parka postalo višenamjensko električno vozilo Goupil G3L.

Riječ je o modelu s pozitivnim utjecajem na okoliš radi nulte emisije ispušnih plinova i velikom uštedom energije. Autonomija kretanja vozila je 100 km uz potrošnju od 17 kW/h električne energije, što u usporedbi s benzinskim vozilima sličnog tipa  predstavlja trošak od svega 15 kn na 100 km, umjesto troška od 115 kn na 100 km. Ne manje važna karakteristika ovog vozila je i bešuman rad, tako da prilikom obavljanja operativnih zadataka neće ometati okolinu te time utjecati i na kvaliteta života mještana jer će se smanjiti razina buke. Zahvaljujući dodatnoj opremi kao i svojoj širini od svega 1,1 metar te odličnim manevarskim sposobnostima, vozilo će se operativno najviše koristiti prilikom sakupljanja otpada na kostrenskim plažama i obalnom putu, ali i ostalim lokacijama u Kostreni kojima nije moguće pristupiti drugim, većim vozilima.

Vozilom se jednostavno rukuje, može doći svugdje pa omogućava djelotvoran rad bez ometanja prometa i idealno je rješenje za sve poslove koji zahtijevaju često zaustavljanje i pokretanje.

Nabavna vrijednost vozila sa svom dodatnom opremom iznosi 184.800 kn, od čega je 30.000 kuna bespovratnih sredstava koja su dobivena putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najavljeni projekti idu dalje

Općinska načelnica i predsjednica Skupštine KD Kostrena Mirela Marunić, zadovoljna je načinom na koji danas funkcionira komunalno društvo. 

“Uspješno poslovanje Komunalnog društva Kostrena pokazuje kako se radom, zajedništvom i suradnjom puno toga može postići. Želimo li razvijati našu općinu, neizbježno je da će rasti i troškovi na nekim proračunskim pozicijama, upravo da bi se na nekim drugima ostvarile uštede kao što je to slučaj s komunalnim društvom. Rad i upravljanje projektima ima svoju cijenu, samo su obećanja besplatna. Vjerujem da mještani nemaju ništa protiv kad se proračunski novac troši na konkretne, vidljive stvari, a još manje su protiv toga kad se s proračunskim novcem ne razbacuje i financijama pristupa planski kako bi se omogućio nesmetan nastavak projekata koji će nam svima skupa omogućiti još bolju kvalitetu života. Mi tek zadnjih tri godine dostižemo komunalni standard - gradimo kanalizaciju i uvodimo vodu uz niže cijene komunalne naknade,  gradimo ceste, rotore, uređujemo plaže i lučice, realiziramo obećavane projekte - ginekološku ambulantu i Dom za starije, Muzej pomoraca, uređujemo vrtić, zadržali smo nadstandarde na svim područjima, ulazimo u informatizaciju poslovanja, obnavljamo crkve, groblja, a još nam novca i ostane. Rezultati su tu da pokažu naš rad jer sve je lako obećati, a puno teže realizirati,“ naglasila je Marunić.

Za usluge koje u ovom trenutku obavlja KD Kostrena uštede u proračunu za 2016. u odnosu na 2013. iznose više od 400 tisuća kuna uz povećanu kvalitetu usluge. Porast prihoda ostvaren je i od usluga koje ostvarujemo na slobodnom tržištu (najam poslovnih prostora, komercijalno korištenje dvorane i stadiona, parkirališta i sl.) po kojim osnovama su prihodi u 2015. u odnosu na 2013. povećani za gotovo 800 tisuća kuna odnosno 86%.

Sve navedeno rezultiralo je povećanjem boniteta poduzeća iz C u B razred čime su stvoreni preduvjeti za financiranje projekata iz EU fondova, zatim otvaranjem 12 novih radnih mjesta, reorganizacijom poduzeća, podizanjem standarda uređenja javnih površina u Kostreni i pozitivnim financijskim rezultatima čime smo iz poduzeća koje je bilo na teret općinskom proračunu prerasli u partnera općinske uprave za rješavanje komunalnih problema iz naše nadležnosti, stoji u priopćenju Općine Kostrena.