Kostrena 5. kolovoz 2023. K.V.

Svečanim mimohodom Kostrenjani obilježili Dan pobjede

Svečanim mimohodom Kostrenjani obilježili Dan pobjede
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svečanim mimohodom i misom u Župnoj crkvi sv. Lucije, Kostrena je obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U crkvi sv. Lucije održana je sveta misa, nakon čega je delegacija predvođena članovima UDVDR ogranka Kostrena, predstavnicima općinske vlasti, velečasnim Ivanom Stošićem i okupljenim mještanima krenula u mimohod od crkve prema groblju u Sv. Luciji. 


“U Domovinskom ratu je izgubljeno 15 970 života, od toga, treba naglasiti, 402 djece. Slobodu smo platili velikim ljudskim žrtvama. Na današnji dan desila se najveća pobjeda u hrvatskoj povijesti, dobili smo svoju domovinu i možemo biti ponosni”, naglasio je Franjo Božinović iz kostrenskog UDVDR-a.

“Ovo je jedan od najvažnijih datuma u hrvatskoj povijesti. Nažalost pale su mnoge žrtve, a naša je dužnost i obveza da im se poklonimo i zahvalimo za njihovu žrtvu, zahvaljujući kojoj živimo u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj”, rekao je kostrenski načelnik Dražen Vranić, naglasivši kako mladi moraju znati što se događalo u Domovinskom ratu. 


Položeni su vijenci i upaljene svijeće na središnjem križu i spomeniku hrvatskim braniteljima, a potom i na središnjem križu i grobu na groblju u Sv. Barbari te kod spomen-ploče u Ulici hrvatskih branitelja i hrvatskim braniteljima A bojne kod prenoćišta Lucija. Druženje je nastavljeno u Caffe baru Libar u Narodnoj čitaonici u Kostreni Sv. Luciji.