Kostrena 4. lipanj 2019.

Svečano obilježeno 150 godina Bratovštine sv. Nikole

Svečano obilježeno 150 godina Bratovštine sv. Nikole

Predstavljanjem monografije “Bratovština sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbari 1869.- 2019.”, autora Igora Stipanovića, svečano je obilježen veliki jubilej najstarije kostrenske udruge. 

Veliki jubilej- 150 godina djelovanja, obilježava Bratovština sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbari, koja je dala nemjerljiv doprinos očuvanju pomorske tradicije, po kojoj su Kostrena i njeni kapetani nadaleko poznati.

“Malo koja udruga se može pohvaliti sa 150- godišnjim djelovanjem. Naša Bratovština je vjerni čuvar pomorske povijesti Kostrene, koja je mjesto s dugom pomorskom tradicijom i brojnim kapetanima. Bratovština njeguje te vrijednosti i drago mi je što na ovaj način obilježavamo 150 godina”, poručio je kostrenski načelnik Dražen Vranić.

Bratovština pomagala “sajanjem”

Najstarija kostrenska udruga osnovana je davne 1869. godine, u vrijeme kada je pomorcima i njihovim obiteljima bilo znatno teže nego danas. 

“Naši pranonići su plovili, a putovanja su trajala po godinu dvije dana. Događale su se nesreće, bolesti, pomorci su padali u more s jedrenjaka… Njihove udovice ostajale su same s djecom, a da bi im se pomoglo osnovana je Bratovština”, naglasio je Tomislav Tijan, predsjednik Bratovštine sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbari. 

Pomoć se prikupljala od članarina, ali i starog kostrenskog običaja “sajanja”. Naime, pomorci su na Mikulnu, sa zvonom i malim sidrom, obilazili bogatije kuće. Kada bi vlasnici otvorili vrata zakačili bi o njih sidro, kako ih domaćin ne bi moglo zatvoriti. Prikupljena sredstva, odjeću i obuću donirali su onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. 

110 poginulih pomoraca u 67 godina

Taj je dio kostrenske povijesti u danas svečano predstavljenoj monografiji “Bratovština sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbari 1869.- 2019.” opisao autor, umirovljeni kapetan, Igor Stipanović. 

“Bratovština je svojevremeno bila kao jedan sindikat. Naime, u 67 godina poginulo je 110 kostrenskih pomoraca. Mnogo obitelji ostale su bez egzistencije, a Bratovština im je pomogla da prežive, poručio je Stipanović, naglasivši kako ga je u pisanju monografije  inspirirala stoljetna povijest njegove obitelji, koja je usko vezana za pomorstvo, kao i velika zbirka knjiga i dokumenata u njihovom vlasništvu.

Predstavljanju monografije prisustvovali su brojni uzvanici, među kojima i predsjednik Općinskog vijeća Općine Kostrena Dražen Soldan, zamjenica općinskog načelnika Đurđica Matešić- Bilobrk.